Народна скупштина Републике Српске на Посебној сједници подржала Одлуку Владе Српске

10.12.2015 Актуелно

Народна скупштина Републике Српске подржала је данас у Бањалуци закључке Владе Српске, међу којима је да се због противуставног дјеловања Агенције за истраге и заштиту БиХ прекида сарадња са овом агенцијом, Судом и Тужилаштвом БиХ.

Посланици су подржали закључке клубова посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а и Српског демократског слободног клуба, у којима се наводи да је Сипа данас у Новом Граду прекршила уставе Српске и БиХ, те непотребно угрозила интегритет Министарства унутрашњих послова Републике Српске и узнемирила грађане и јавност.

У закључцима се истиче да је основни услов за даљу сарадњу органа и институција БиХ и Републике Српске провођење уставних надлежности, те међусобна координација органа и институција надлежних за обезбјеђивање и провођење владавине права, уставности и законитости.

Народна скупштина Републике Српске позива представнике Српске у органима и институцијама БиХ да одмах спријече даље доношење било којих одлука којима се угрожава уставни интегритет, идентитет и субјективитет Српске, као државотворне јединице БиХ.

Захтијева се од органа и институција Српске да у случају кршења уставних надлежности Републике Српске од органа и институција БиХ одмах предузму све мјере и активности у оквиру уставних и законских права и одговорности Српске.

Народна скупштина Републике Српске позива грађане, јавна гласила и укупну
јавност да обезбиједе мирно и уздржано понашање и пруже подршку свим мјерама и активностима које ће донијети органи и институције Српске поводом дешавања у Новом Граду.

Посланици су подржали и закључке скупштинског Одбора за безбједност којим се даје подршка Влади Српске у провођењу закључака и позивају представници Српске у институцијама БиХ да без одлагања реагују на дешавања у Новом Граду.

Посебној сједници Народне скупштине Републике Српске нису присуствовали посланици опозиције.

Уводну ријеч имао је министар унутрашњих послова Републке Српске, Драган Лукач, који је рекао да је претрес три локције у Новом Граду, међу којима је Полицијска станица, непримјерено, провокативно и преседан у поступању према Министарству унутрашњих послова Српске.

„Суд БиХ је закључио да ће МУП Српске сакрити или уништити доказе који се налазе у полицији у Новом Граду. Изражавам најоштрији протест због таквог начина поступања јер за ове 23 године докази су могли бити уништени, што нико није урадио, а нису се ни налазили у Полицијској станици Нови Град“, рекао је Лукач у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је навео да су припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ јуче обавијетили МУП Српске да ће данас у Новом Граду предузети мјере и радње с циљем реализације наредби Суда и Тужилаштва БиХ.

„Обавијестили су нас да ће ухапсити пет лица због сумње да су починили ратни злочин и претрести три локације, што није спорно. Међутим, према наредби Суда БиХ нисмо знали о којим локацијама за претрес је ријеч. Видјели смо да је међу њима Полицијска станица“, појаснио је Лукач.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић нагласио је да је у Српској већ дуже вријеме на сцени прича која има ток, режисере и налогодавце пројекта који за циљ има дестабилизацију Републике.
Вишковић је подсјетио да су они првобитно покушали повезати предсједника Републике Српске Милорада Додика са рециклираним аферама, а потом и Владу.

„Затим је и Народну скупштину, као највећи законодавни орган, требало на све могуће начине блокирати и спријечити рад да би се могло рећи да у Републици Српској влада хаос и безакоње“, констатовао је Вишковић током расправе на посебној сједници поводом поступања Агенције за истраге и заштиту БиХ у Новом Граду.

Он је додао да, упркос томе што опозиција не присуствује сједницама Народне скупштине, ова институција ради, што потврђује и доношење законских рјешења на редовној сједници која је данас завршена.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да је акција Агенције за истраге и заштиту БиХ у Новом Граду груба провокација.
„Сипа је поништила све досадашње резултате сарадње и одлучила је да игнорише институције Српске, претресом Полицијске станице у Новом Граду у деликатним околностима који су могле да изазову оружани сукоб. Због савјести, у Новом Граду то се није догодило“, рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је позвао посланике да усвоје закључке Владе Српске, међу којима је да се због противуставног дјеловања Сипе прекида сарадња са овом агенцијом, као и са Судом и Тужилаштвом БиХ.

„На ово смо присиљени, али вјерујемо да нико неће пробати нашу одлучност. Морамо јасно поручити свима да мислимо озбиљно и да нећемо одустати, те да ће прекид сарадње трајати док се процедуре не успоставе у складу са надлежностима у БиХ“, додао је Додик.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић упозорила је вечерас да су многи процеси који су започети у БиХ усмјерени према Републици Српској са циљем развлашћивања.
„Као одговоран премијер желим указати да се ништа у овој земљи не дешава случајно, као ни данас у Новом Граду“, рекла је Цвијановићева на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Она је истакла да су због тога произашли данашњи закључци Владе Српске, која шаље одговарајућа упозорења и указује на оно што је девијантно у БиХ.

Припадници Сипе, по налогу Тужилаштва БиХ, од јутрос на подручју Новог Града спроводе опсежну акцију у вези са процесуирањем ратних злочина, током које је ухапшено петоро Срба.

Ухапшени су Љубан Бабић, Ранко Балабан, Рајко Карлица, Мирко Оџић и Миленко Брчин из села Соколиште, Јошава и Масловаре.

Претресене су и зграде Општине Нови Град и Комуналног предузећа „Комус“.

Архива