Додик: Упад Сипе великодржавни акт органа БиХ

13.12.2015 Актуелно

Jавност у Новом Граду, али и цијелој Републици Српској узнемирена је упадом СИПЕ у просторије полицијске станице и општине.

У Новом Граду данас су били предсједник Милорад Додик и министар полиције Драган Лукач. Предсједник Српске поручио је, да је безбједносна ситуација стабилна, а недавни упад СИПЕ, назвао је великодржавним актом органа БиХ.

Подршка Новом Граду стигла је од предсједника Републике, Милорада Додика. Поручио је да Српска није против нормализације односа са властима на нивоу БиХ, али да та сарадња не смије значити понижење, као у овом случају, када је, прије свега, понижена полиција Српске. Иако је током хапшења било сарадње са припадницима Агенције за истраге и заштиту, нигдје није речено да ће бити претресена и Полицијска станица Нови Град.

– Република Српска не крије никакве доказе о било каквим кривичним дјелима, поготово не о ратним злочинима, али исто тако Република Српска упорно говори да је суд и Тужилаштво БиХ тенденциозно према Србима и да настоји да их процесуира у обиму који је несумњиво само уперен на српску страну страну, као кривца у рату, што наравно није тачно, рекао је Додик.

Наређење Владе да полиција Српске спријечи сваки претрес институција Српске, законска је обавеза полицијских структура, истиче министар Лукач. Тренутна ситуација је на штету грађана.

– Надамо се да ћемо врло брзо да ријешимо ову ситуацију, да наставимо да радимо у једној координацији и сарадњи, апсолутно уважавајући једни друге и то је једни начин како може да функционише, нагласио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Општина Нови Град поновила је захтјев Форума за безбједност. Траже да се Полицијска станица у Новом Граду кадровски и материјално додатно ојача..

Претреса није требало ни бити, јер би сва потребна документација била уручена СИПА-и службеним путем, кажу у Општини Нови Град.

– Сматрамо да није било неопходно прегледати све и једну канцеларију у општини Нови Град, а посебно не у Полицијској станици, истакла је Сњежана Рајилић, начелница Општине Нови Град.

Потребно је преиспитати досадашње процедуре и успоставити нове за сарадњу безбједносних агенција. Када се успостави нови протокол, сарадња ће бити настављена, истиче Додик.

– У БиХ постоји Агенција за координацију полицијских тијела, је ли тако? У оквиру ње сасвим је сигурно да се сједне и договоре одређене процедуре, па чак и ако су биле неке претходне. Па није то свето писмо да се не може мијењати, додао је предсједник Српске.

Сви грађани свједоци су селективне правде Суда и Тужилаштва БиХ. Борба против тога биће настављена, поручио је Додик. Нико не треба провјеравати одлучност да ће се поступати у складу са одлукама Владе и Народне скупштине, истакао је предсједник.

Ако се то и деси, онда је то намјерна провокација.

Архива