Додик: Српска годину завршава стабилна

26.12.2015 Актуелно

„Тај раст није омогућио повећање свеукупних економских показатеља, али и даље остајемо у добром позитивном тренду, без обзира на чињеницу да смо многе ствари са инвестицијама морали зауставити да бисмо санирали штете од поплава. И упркос томе, нека наша предузећа као што је ‘Електропривреда’, која је морала санирати своје бројне објекте оштећене у поплавама властитим средствима, била је најзначајнији уплатиоц у Фонд солидарности са више од 25 милиона, тако да се довела у позицији да сада можда и отежано послују, али смо одлучили да се солидарност мора показати“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да и у таквим условима Република Српска има повећану индустријску производњу и повећани домаћи бруто производ.

„У оваквим условим за враћање дугова из прошлости и припадајућих камата узимамо мање новца, него што враћамо. Вратили смо ове године више од стотину милиона КМ из властитих прихода, што говори о једном добром тренду који смо започели прије три године, па га нисмо могли извршити у години поплава, али поново се враћамо томе“, нагласио је предсједник Републике.

Према његовим ријечима, у структуру дуга Српске који доспјева, више од 75 одсто су дуговања која су настала раније, до 1990. године и у овим годинама пристижу највећи ануитети управо по тим кредитима.

Велика галама о дугу Српске, каже предсједник Додик, говори да се не уважавају чињенице, а оптужбе опозиције да је дуг повећаван у апсолутном износу, говори да они ништа не разумију.

„Повећан је ануитет за поврат дуга који је лоциран прије ове власти, па чак и Републике. Милијарду и стотину милиона је доспјело на обавезе Републике према кредитима од прије 1990. године који су лоцирани у Српској. Сада доспијевају највећи ануитети у погледу поврата“, појаснио је Додик.

Он је нагласио да Српска, без обзира на све, биљежи раст, те је одржала политику плата на стабилном нивоу.

„Наравно да Република Српска има проблема своје ликвидности на многим мјестима, али све своје обавезе остварује и тако ће наставити и убудуће“, поручио је Додик.

Он је овом приликом свима честитао новогодишње празнике.

Архива