Додик с руководством Новог Града о стању у тој општини

13.12.2015 Актуелно

У току је састанак предсједника Додика с начелницом Новог Града Сњежаном Раилић.

Предсједник Додик стигао је у Нови Град неколико дана након што је СИПА у овој општини ухапсила пет лица српске националности због сумње да су починили ратни злочин над Бошњацима 1992. године и том приликом претресла и објекте новоградске Полицијске станице, Општине и локалног комуналног предузећа.

Због тога су Влада Српске и Парламент одлучили да прекину сарадњу са Судом и Тужилаштвом БиХ и Сипом. Предсједник Милорад Додик тада је поручио да се Република Српска мора супротставити таквом понашању правосудних институција и Сипе.

Додик је позивао министра безбједности БиХ Драгана Мектића и друге представнике институција БиХ да са органима Српске договоре протоколе и процедуре у вези с будућим акцијама Сипе.

Подсјетио је да је безбједност у надлежности ентитета и да Српска неће дозволити упаде Сипе у њене институције без сарадње с полицијом РС.

Форум за безбједност општине Нови Град, најжешће је осудио начин на који су припадници Сипе извршили претрес ових објеката поручивши да је СИПА тражену документацију могла добити на најмање два начина – писаним путем или доласком једног инспектора с налогом.

Архива