Додик: Референдум о одлуци Уставног суда БиХ о Дану Републике у марту

04.12.2015 Актуелно

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да ће одмах након усаглашавања коначног текста Приједлог закона бити упућен у процедуру у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ. Имају рок од 20 дана да се уврсти у дневни ред.

Додик је рекао је да ће се на наредној сједници Скупштине наћи одлука о спровођењу референдума у Српској поводом одлуке Уставног суда БиХ да 9. јануар, Дан Републике прогласи неуставним.

Предсједник Српске је рекао да ће се референдум највјероватније одржати у марту сљедеће године.

– Народна скупштина Републике Српске ће на првом наредном засједању разматрати одлуку о спровођењу референдума о томе да ли се прихвата рад Уставног суда БиХ и укидање Дана Републике – рекао је Додик.

Додик је искључив – Закон о Уставном суду БиХ мора бити донесен. Према радној верзији закона, Уставни суд БиХ требало би да чини девет судија, три из Републике Српске и шест из Федерације БиХ. Код доношења одлука, за сваку од њих морао би да гласа бар један судија из реда конститутивних народа.

УСВОЈЕН ПРИЈЕДЛОГ ПРОГРАМА ПРОСЛАВЕ 9. ЈАНУАРА – ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У Бањалуци је данас одржана сједница Одбора за прославу 9. јануара – Дана Републике Српске и крсне славе Републике Српске, Светог архиђакона Стефана, на којој је усвојен приједлог програма прославе, сценарио свечане академије и финансијски план обиљежавања Дана Републике.
Сједници је предсједавао предсједник Републике Српске Милорад Додик, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Као и претходних година, код предсједника Републике Српске предвиђени су традиционални пријеми представника законодавних и извршних органа и институција Републике Српске, правосудних органа Српске, представника Републике Српске у заједничким органима БиХ, представника вјерских заједница, културних и научних радника, привредника, представника борачких организација, спортиста, студената, награђених ученика и медија.

У склопу обиљежавања Дана и крсне славе Републике Српске предвиђено је полагање вијенаца на споменике палим борцима Војске Републике Српске и борцима НОР-а, на Спомен-костурници, Споменику бањалучким бебама на Тргу српских јунака у Бањалуци, као и полагање вијенаца на спомен-обиљежју бившем бившем предсједнику Републике Српске Милану Јелићу.

Света архијерејска литургија и славски обред биће служени 9. јануара, у Саборном храму Христа Спаситеља, у Бањалуци.

Истог дана биће одржана и Свечана академија „Завјет слободи“ у спортској дворани „Борик“.

Након свечане академије, у Административном центру Владе Републике Српске, биће одржан традиционални свечани пријем, који организује предсједник Републике.

Програмом је предвиђено и традицонално обиљежавање Дана и крсне славе Републике Српске у Брчко дистрикту и Источном Сарајеву гдје ће бити организован концерт.

Архива