Додик: Нико се неће играти Републиком Српском

30.12.2015 Актуелно

Додик је, поводом изјаве лидера ПДП-а Борислава Бореновића, којом је предсједника Србије Николића оквалификовао као „Додиковог портпарола“ који дијели српски народ и уноси немир, навео да опозиција треба добро да се забрине када је ријеч о политичкој поруци коју је послао предсједник Србије.

„Само наивни политичари какав је Бореновић могу на тај начин да приступе томе, умјесто да се добро политички забрине за поруку коју је послао предсједник Србије као човјек који је, као што сам каже, имао сусрете са дипломатама који му говоре да се ту нешто дешава и има информацију о томе. Сматрао је за нормално да то подијели са народом у Републици Српској“, рекао је Додик у Источном Сарајеву.

Предсједник Српске је нагласио да је Николићев позив опозицији у Републици Српској да размисли шта ради веома важна за овај народ, али није за Бореновића и за предсједника НДП-а Драгана Чавића.

„Јуче је Бореновића, Чавића и /предсједника СДС-а Младена/ Босића похвалио /предсједник СДА/ Бакир Изетбеговић и вјероватно им је криво што је та похвала пала у сјену изјаве предсједника Србије Николића. Вјероватно је да се сада обрачунавају с тиме“, рекао је Додик.

Он је истакао да је Србија веома битна за Републику Српску, посебно када њен предсједник нешто каже, што треба бити прихваћено са уважавањем, а не минимизирати.

„Када Чавић каже у изјавама да је Николић нечему насјео, у првом реду девалвира функцију предсједника Србије. Ако је већ ријеч о насједању, онда је најважнија ствар што предсједник Србије није насјео на издају Драгана Чавића коју је почео подршком листи страдалих у Сребреници, чиме је ставио омчу око врата и оним нерођеним у Српској“, рекао је Додик.

Он је рекао да је Чавић /у вријеме док је био предсједник Републике Српске/ наставио да „кокетира“ са бившим високим представником у БиХ Педијем Ешдауном сваки пут када је требало нешто лоше да се уради за Српску, која је у то вријеме доведена у безизлазну позицију.

„Чавић је сарадник Изетбеговића и упорно жели да одржи то партнерство. Кроз тај план, који је свима познат, па и предсједнику Србије, Чавић је евидентиран као вођа групације која треба да девастира и доведе до смањења снаге Републике Српске“, додао је Додик.

Он је подсјетио да је јуче предсједник СДА поручио да наставља политику свога оца /Алије Изетбеговића/, што несумњиво показује да Срби у Сарајево могу само да бране интересе Републике Српске, а не да буду партнери са Изетбеговићем.

„Исламска декларација Алије Изетбеговића је у основи плана жИсламске државеж, која данас представља глобални проблем у погледу тероризма. У Исламској декларацији је наведено да се позива на шеријат и да /Бошњаци/ буду стрпљиви док су у мањини, а када постану већина, да се формира држава по принципу шеријата, што је исто оно што ради жИсламска државаж у Сирији“, појаснио је Додик.

Он је истакао да Република Српска мора бити мјесто окупљања свих и да се у Сарајеву не може одлучивати без става и консензуса из Републике Српске, позивајући представнике Српске у заједничким институцијама на договор.

„Они су то промијенили и многе су ствари у посљедњих годину дана донијели без консензуса из Републике Српске. Зато сада имамо проблем“, рекао је Додик.

Додик: Желим мирну и стабилну Српску у 2016. години

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће у фокусу његовог дјеловања и у 2016. години бити стабилна Република Српска, са што више нових радних мјеста за њене грађане.
„Све што пожелим везано је за добробит Републике Српске. Све моје жеље упућене су свим добрим људима у Републици Српској и да их служи добро здравље“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је изразио жељу да у идућој години буде створена позитивна атмосфера и приврженост Републици Српској.

„Треба на тај начин да покушамо да једни друге више разумијемо, да отворимо што је могуће више радних мјеста на која би људи могли да се запошљавају, те да то не буде само политичка флоскула него реалност“, рекао је Додик.

Предсједник Додик сматра да Република Српска има потенцијал, те да народ може да буде сигуран у њену одбрану, стабилност и мир који жели сачувати.

„Наше опредјељење, и моје као предсједника, је стабилна и мирна Република Српска. И то желим, наравно, и у идућој години“, поручио је Додик.

Нема дилема око именовања руководства „Електродистрибуције“

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је у Источном Сарајеву рекао да нема никаве дилеме у вези са именовањем новог руководства „Електродистрибуције“ Пале.
„СНСД има ситуацију да дијели власт са својим коалиционим партнерима. У тој коалиционој расподјели је жЕлектродистрибицијаж Пале припала ДНС-у и то треба да буде поштовано“, рекао је Додик.

Он је истакао да таква одлука без оклијевања мора бити проведена, и да се за то и лично залаже.

„Апсолутно уважавамо коалиционе парнере. У том погледу желим да изградим још боље односе у будућности“, истакао је Додик.

Договором унутар коалиције, мјесто директора „Електродистрибуције“ Пале припало је ДНС-у, који је на ту позицију предложио Ненада Нешића, умјесто СНСД-овог Љубомира Мрде.

Архива