Брисел: Премијерка Цвијановић са Јоханесом Ханом

11.12.2015 Актуелно

На састанку је разговарано о спровођењу Реформске агенде за БиХ 2015-2018, као и сарадњи свих нивоа власти у њеној примјени.

Такође, разговарано је и указано на важност и значај што хитнијег усвајања механизма координације, као предуслова за даље кретање БиХ на њеном европском путу.

Премијерка Српске истакла је да Република Српска проводи Програм реформи ЕУ за БиХ, те да ће се мјере и активности из Реформске агенде наћи и у документу Економска политика Републике Српске за 2016. годину.

У разговору са комесаром Ханом, Цвијановићева је истакла да се активности у области јавних финансија, фискалне консолидације, као и осталих сегмената садржаних у Реформској агенди у Републици Српској одвијају по плану и да се у предстојећем периоду очекује усвајање још неколико значајних реформских закона.

Премијерка је посебно нагласила да је Влада Републике Српске опредијељена да спроводи реформе у фискалној области, у циљу јачања одговорности финансијске дисциплине, сузбијања сиве економије, рада на црно, а чиме ће се омогућити веће запошљавање, флексибилност и продуктивности и инвестирање у инфраструктуру.

Влада Републике Српске са социјалним партнерима води интезивне разговоре о иновирању радно-правног законодавства и спроводи друге мјере у циљу усклађивања пословања на регионалном плану.

С обзиром на то, да су економске реформе у надлежности ентитета, Цвијановићева је додала да владе Републике Српске и ФБиХ имају добру сарадњу и да заједнички предузимају активности на уједначавању и доношењу сличних рјешења у економској области.

Она је указала на општи амбијент – безбједносне пријетње и политичке притиске који се врше и преко правосудних институција БиХ, а који додатно отежавају напоре власти да спроводе реформе и додатно ремете унутрашње односе и започету сарадњу између различитих нивоа власти у БиХ.

Архива