Спутњик – Тајни план за рушење предсједника Српске Милорада Додика

23.11.2015 Актуелно

Спутњик је имао увид у тајни план дјеловања опозиције Републике Српске, договорен са одређеним међународним центрима, на рушењу актуелне власти у Републици Српској предвођене Додиком.

Посебну пажњу, према поменутом плану, међународни центри придају и детаљној анализи контаката предсједника Републике Српске Милорада Додика са Русијом и њеним лидерима.

Како се наводи, план би спровеле чланице опозиционог такозваног Савеза за промјене: Српска демократска странка, Партија демократског покрета, Народни демократски покрет, који иначе чине власт у заједничким органима БиХ са још неким мањим партијама, појединим медијима и невладиним организацијама.

План подразумијева свакодневне жестоке нападе на предсједника Републике Српске Милорада Додика „кога треба додатно потпиривати и провоцирати, уз перманентну криминализацију његове личности и сталне оптужбе за наводно покривање криминализованих особа“.

Додаје се да треба ићи и у перманентно рециклирање наводних афера које пласира једна телевизија из Републике Српске, неки портали из Бања Луке и један дио федералних медија, а у акцији рушења актуелне власти у Републици Српској подршку ће пружити и поједини медији из региона.

План рушења власти у Републици Српској подразумијева и сталне оптужбе на рачун Владе Републике Срспке и премијерке Жељке Цвијановић, коју треба, како у плану пише, „наставити оптуживати и притискати директним дискредитацијама око већ познатог снимка и стално пласирати у јавност о Цвијановићевој неспособности и некомпетентности“.

Према поменутом плану, и Народну скупштину Републике Српске треба што више дестабилизовати, користити све могућности њене блокаде, како би се створио утисак да је Република Српска блокирана и нефункционална те да Влада и председник Републике Српске немају легитимитет за политичке одлуке. Из Центра се чак сугерише Савезу за промјене да покуша да у Народној скупштини придобије неке посланике и преокрене их у корист такозваног Савеза за промјене.

У нападима на актуелну власт у Републици Српској у плану се апелује на једниство опозиционих лидера такозваног Савеза за промјене предвођеног најодлучнијим за рушење власти, лидером Српске демократске странке, Младеном Босићем.

Кулминација напада на Додика и актуелну власт и максималан ефекат требало би, како је предвиђено, да се постигне неколико дана послије Божића.

У плану рушења власти у Републици Српској наводи се и да су за акцију опозиције у Републици Српској обезбијеђена „додатна релевантна финансијска средства“, као и да децембар треба искористити за јачање људи из Републике Српске на позицијама у БиХ који ће заоштравати реторику према власти у Републици Српској.

Сви ангажовани на рушењу актуелне власти у Републици Српској треба да се држе договора Штаба и савјета инструктора, пише у плану.

Изгледа да је са овим планом опозиције у Републици Српској и неких међународних центара упознат и сам врх Републике Српске на шта наводи гостовање Милорада Додика на Радио телевизији Републике Српске 20. новембра, када је рекао да је упознат да постоји „едукација опозиције коју предводе многи страни центри, мотивисана да би се срушили основне вредности друштва у Републици Српској“.

Додик је тада устврдио да лидер СДС-а Младен Босић и опозиција имају озбиљне намјере да уруше Републику Српску до мјере да буде немогуће побољшати ситуацију.

А у интервјуу који је за Спутњик дао прошле недјеље Додик је рекао да многе иритира његов став да „живи у БиХ зато што мора, а да је његова љубав Република Српска и Србија“.

Навео је и да је изложен озбиљним пријетњама због настојања да спроведе референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, а да по том питању „често од локалних политичара чује исто што и од странаца“.

Архива