Додик: Тужио сам сам себе, да прекинем ову харангу

02.11.2015 Актуелно

„Не бојим се процеса. То сам урадио с намјером да прекинем ову харангу и да се све то смјести у институције ове земље, рекао је Додик, јавља новинар „Независних“.

„Иако је ово неуобичајено, одлучио сам да тужим себе, јер они нису поднијели тужбе, иако су износили оптужбе“ навео је Додик.

Тврди да ће то допринијети стабилизацији прилика и подстаћи и друге да исто раде да би стала јавна галама.

Очекује и брзо раговање надлежних правосудних институција.

„Упознао сам Ђокића и Павића с овом намјером. Данас сам припремио и поднио Тужилаштву, зависности од теме или надлежности Тужилаштву у РС и Тужилаштву БиХ – искључиво у овом питању немам ништа против да то Тужилаштво уради – пријаву против самог себе. Милорад Додик грађанин тужи предсједника Републике на основу изнесених јавних оптужби за наводни криминал и чињеницу да они што су то говорили на јавној сцени нису сматрали потребним да сами то ураде“, рекао је Додик.

Рекао је да је навео све што су у јавном говору рекли оптужујући га за криминал.

„Урадио сам то у жељи да ојачам институције и да управо оптужбе за евентуалне злоупотребе закона лоцирам тамо гдје је то мјесто. Ја, дакле, тужим, а за свједоке наводим господина Чавића, г. Бореновића, Говедарицу и многе друге који су то чинили у медијима. Имаће прилику да у правосудном поступку своје наводе потврде. Надам се да ће то бити довољно да то смјестимо у институције и да се престане са харангом. Ја се не бојим било какве истраге, али је чудно да они што су годинама причали никад нису поднијели пријаве“, рекао је Додик.

Додао је да су већ годину дана на власти на нивоу БиХ, а да ништа нису урадили.

Рекао је да овакав потез јесте неуобичајен, али да више није могао да чека да они сами поднесу пријаве, па је то, како је навео, сам морао урадити.

Истакао је да сматра да ће тај потез допринијети стабилизацији институција, и да ће потакнути друге да путем тих институција траже рјешење за оно што је кршење закона.

„Тако да се јавна глама каљањем људи, и изношењем неистина, једном заустави“, рекао је он.

Изразио је очекивање да ће правосуђе радити брзо и да се пријава односи на све предмете – од Боске, преко Бобар Банке, и свега, па и 150 „пријава које Бореновић има“.

„Све сам то пријавио, а господин Бореновић ће бити свједок моје оптужнице против мене“, рекао је он.

Додик је рекао да су недавни напади на Павића око рудника Љубија показали да се институције сада дестабилизују персоналним оптужбама на рачун лидера партија које су у коалицији у РС.

„То је дио раније планиране приче како би се разбила коалиција, а ако то не може онда се нападну чланице. Па сте чули гнусну лаж човјека који је то све рекао а онда сутрадан рекао да то није рекао а то лако можете да утврдите у медијским извјештајима“, рекао је Додик.

Додик је ово изјавио послије састанка са лидерима Демократског народног савеза Марком Павићем и Социјалистичке партије РС Петром Ђокићем у Палати Републике.

Додик, Павић и Ђокић су као коалиција задужили Владу РС да сваке седмице позове српске представнике у Савјету министара БиХ на усаглашавање одлука које се доносе на нивоу БиХ.

Додик је рекао да ће предложити да се примјењује европски модел.

Појаснио је да се европски модел односи на то да стални представници земаља чланица ЕУ сваке седмице у Бриселу усаглашавају политике својих земаља са политикама ЕУ, те је рекао да жели да се такав модел примјењује и у БиХ.

Рекао је да је Савјет министара према Уставу БиХ помоћни орган Предсједништва БиХ, а да су извршна овлаштења на нивоу ентитетских влада.

 

Архива