Додик: Никоме у БиХ не користи ширење мржње и страха

20.11.2015 Актуелно

Додик је за РТРС рекао да неки бошњачки политичари до сада нису јасно осуђивали терористичке нападе у БиХ и додао да никоме не користи ширење мржње и страха, те да је важно очувати мир у БиХ.

Додик је нагласио да је мотивација за тероризам радикално вјерско исламско учење и да би у БиХ требало јасно одвојити радикализам од Бошњака. Он је оцијенио да је Република Српска стабилна, те да има потенцијал за превентивно дјеловање и заштиту безбједности.

„Неки бошњачки политичари до сада нису јасно осуђивали терористичке нападе у БиХ. Они морају јасно осудити овакве нападе“, рекао је Додик.

Додик је истакао да никоме не користи ширење мржње и страха, те да је важно очувати мир у БиХ.

Предсједник Српске је рекао да су међународни званичници отворили пут за долазак више од 4.500 муџахедина у БиХ.

„Они су у рату формирали бригаду ‘Ел-муџахедин’ која је починила страшне злочине против српског народа. Тада то није било запањујуће за свијет“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, поједини званичници су терористичке акте проглашавали инцидентима.

Додик је нагласио да је мотивација за тероризам радикално вјерско исламско учење.

„У БиХ би требало јасно одвојити радикализам од Бошњака. Вјерујем да су они мирољубиви. Морамо градити односе и развијати заједничке облике борбе против тероризма“, каже Додик.

Он је поновио да су безбједносни елементи у БиХ креирани мимо устава.

„Међу њима је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ, а на њено чело треба да дође човјек који је у рату био главни обавјештајац Алије Изетбеговића, у вријеме када су на ове просторе доводили муџахедине“, навео је Додик.

Он је оцијенио да је Република Српска стабилна, те да има потенцијал за превентивно дјеловање и заштиту безбједности.

Додик је истакао да је Полиција Републике Српске компактна организација, која је добро опремљена и обучена, те да је било корисно што је формирана Управа за борбу против тероризма.

„Радићемо на унапређењу организационе способности полиције, а у наредном периоду биће примљено 450 до 500 нових полицајаца. Такође, наставићемо са опремањем наших безбједносних структура“, рекао је Додик.

Интервју предсједника Додика на РТРС можете погледати ОВДЈЕ

Архива