Додик: Не може се оспорити Дан Републике Српске (ВИДЕО)

26.11.2015 Актуелно

Коментаришући посљедњу одлуку Уставног суда БиХ којом се неуставним проглашава Дан Републике, Додик је гостујући у Дневнику 2 Радио-телевизије Републике Српске, рекао да је одлука неприхватљива, није проводљива и против је интереса Републике Српске.

Додао је да су све одлуке Уставног суда БиХ биле на штету по виталне интересе Републике Српске, од конститутивности народа до грба, те да је ово још један показатељ да је Уставни суд БиХ политички суд.

– Овдје се ради о Републици , а не о грађанима и њеном праву да обиљежава свој дан, истакао је Додик и додао да треба остати при декларацији Народне скупштине Српске.

Предсједник је поручио да треба наставити обиљежавање 9.јануара, државним манифестацијама, а у поподневним сатима наравно обиљежити и крсну славу.

-Док сам ја предсједник Српске, она ће обиљежавати 9. јануар као Дан Српске, јер је тад основана Република Српска, прије оружаних сукоба и наговјештаја да ће доћи до ратних сукоба.

Уставни суд БиХ утврдио је данас да Закон о празницима Републике Српске није у складу са Уставом БиХ и дао налог Народној скупштини Српске да у року од шест мјесеци од достављања ове одлуке усагласи овај закон са Уставом БиХ. Тако је усвојен захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске и утврдио да члан 3б) овог закона није у складу са Уставом БиХ у вези са Међународном конвенцијом о укидању свих облика расне дискриминације и Протоколом 12 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода.

Уставни суд БиХ наглашава да се овом одлуком, како кажу, ни на који начин не доводи у питање право грађана БиХ православне вјероисповијести да слободно на традиционалан, односно други пригодан начин обиљежавају своје празнике, укључујући и славу Светог Архиђакона Стефана.

Обраћање предсједника Додика у Дневнику РТРС поводом одлуке Уставног суда БиХ којом се неуставном проглашава Дан Републике Српске, у цјелости можете погледати ОВДЈЕ

Архива