Додик: Дејтонски споразум окрњен интервенцијама мађународне заједнице (ВИДЕО)

22.11.2015 Актуелно

„Република Српска поштује Дејтонски споразум, који је донио мир на овим просторима, али Српска не пристаје на његово распакивање нити било какав „Дејтон 2“, навео је Додик.

Предсједник Српске изјавио је да Дејтон, колико год био важан за Српску, није једини успјех српског народа: „Успјех би био да су створене три националне независне државе. То би можда био најбољи начин да се ријеши проблем на овим просторима и сада не би причали о неуспјешној БиХ, јер се зна да БиХ не може бити успјешна, а избјегли би се и оружани сукоби већих размјера.“

Додик је коментарисао и све већи проблем са тероризмом, наглашавајући да је то одавно постао глобални проблем, а не само проблем БиХ. Он је додао да је у БиХ, специфична ситуација и да и она није поштеђена од терористичких активности и да је терористички акт у Зворнику и недавни у Сарајеву доказ тога.

„То ништа не чуди, јер много људи из БиХ ратују на страни Исламске државе, а познато је да је и око 4.500 муџахедина за вријеме рата стигло у БиХ, и немилосрдно, током рата, то је познато, одсијецали српске главе,“ истакао је Додик.

Он је, с тим у вези, рекао да су послије потписивања Дејтона у року од шест мјесеци, сви они требали напустити БиХ, али то се није десило, наглашавајући да је међународна заједница то прећутала. Истакао је да сада проблем са терористима има не само БиХ, него и цијела Европа и додао да се многе терористичке акције по Европи организују управо из БиХ.

Додик је рекао да се заједно са припадницима бошњачких политичара треба борити против тероризма и подићи ниво безбједности у цијелој БиХ и нагласио да све муслимане не треба повезивати са терористима.

Предсједник Српске, Милорад Додик, коментарисао је и референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, рекавши да је референдум најјачи адут српског народа и да се не смије одустати од било каквог референдумског изјашњавања, укључујући и оно о независности Српске.

Он је нагласио да је кључно да се прво ојача сама аутономија Српске.

Додик је говорио и о односима Српске и Србије рекавши да је сарадња веома добра, чак и боља у односу на све раније власти које су биле на челу Србије. Он је додао да Српска Србију доживљава као своју земљу и да ће сарадња у наредном периоду бити још боља.

Архива