Додик, Чубриловић и Цвијановић: Недопустиво оспоравање Дана Републике Српске

23.11.2015 Актуелно

Наведено је то у заједничкој изјави предсједника Републике Српске, предсједника Народне скупштине и предсједнице Владе због најављеног пленарног засједања Уставног суда БиХ, поводом оцјене уставности чланова Закона о празницима, којим се 9. јануар обиљежава као Дан републике, а по апелацији Бакира Изетбеговића.

Обиљежавање 9. јануара као Дана Републике Српске не угрожава интересе ниједног народа у Републици Српској, али би било каква одлука у правцу оспоравања тог датума угрозила институт демократског одлучивања и демократски изражене воље грађана Републике Српске, што је апсолутно недопустиво.

Ни Уставни Суд БиХ, нити било која судска инстанца у свијету не може да поништи народну вољу манифестовану кроз одлуку Народне Скупштине Републике Српске да 9. јануар прогласи Даном Републике.

9. јануара 1992. године проглашена је Република Српска, и сасвим је природно да се тај дан и обиљежава као Дан Републике.

О Дану Републике Српске постоји чврст консензус свих политичких партија са сједиштем у Републици Српској и 9. јануар ће се и даље славити у Републици Српској као Дан Републике.

Саму одлуку Уставног суда БиХ да уопште разматра Закон о празницима Републике Српске доживљавамо као намјерно подривање Републике Српске и њених институција. На жалост, одлука Уставног суда да уопште разуматра ово питање представља још једну потврду да је правосуђе БиХ само инструмент у рукама појединих политичких партија које покушавају да кроз судске одлуке суспендују вољу половине државе, и моделирају БиХ по својим жељама, наведено је у заједничкој изјави предсједника Републике Српске, предсједника Народне скупштине и предсједнице Владе Републике Српске.

Архива