Цвијановић: БиХ нема владу

05.11.2015 Актуелно

Цвијановићева је нагласила да Устав БиХ не препознаје категорију владе на нивоу БиХ, већ Савјет министара који је значајно другачији у односу на оно како свакодневно владе функционишу.

– Сама чињеница да је највећи дио надлежности, који се односи на функционисање заједнице и грађана, у рукама ентитета говори да је ентитет тај који посједује или има владу која се бави таквим стварима из надлежнопсти које црпи из самог устава – рекла је Цвијановићева.

Коментаришући изјаву лидера СДС-а Младена Босића да је одржана сједница двије владе, мислећи на Владу Србије и Савјет министара БиХ, Цвијановићева је рекла да је то страшна политичка грешка, односно вокабулар странаца и политичког Сарајева.

– Политичко Сарајаво воли да користи термин да је то влада БиХ иако нигдје не пише и онда изложени таквом вокабулару почнете да понављате те ствари – истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је Савјет министара првобитно имао само основне надлежности, али да је до сада „достигао чудно тијело“ с обзиром да често доноси одлуке у вези са питањима за која није надлежан, али да те одлуке нису проводиве.

– Сви механизми за провођење одлука су у рукама Републике Српске, а када је у питању ФБиХ, ти механизми су подијељени и између Федерације и између кантона – навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да се не би толико инсистирало на успостављању механизма координације, да је Савјет министара влада.

– Тамо гдје показује одређени капацитет показује искључиво у координацијском смислу гдје би требало да се сублимирају у одређеним тачкама ставови, мишљења, позиције различитих нивоа власти у БиХ и да се евентуално искомуницирају према вани када за то постоји договор, а тај договор би требало да буде ријешен преко механизма координације – рекла је Цвијановићева.

Упитана да ли је могуће спајање локалних и општих избора, Цвијановићева је одговорила да би више вољела да у том смислу не буде промјена, јер сматра да није императив да локални и општи избори буду у исто вријеме.

Она је додала да је спајање избора могуће ако постоји договор, али да то отвара неколико тема.

– Шта то значи? Продужавате мандат постојећим изабраним лицама који су изабрани у складу са Уставом и законом на период од четири године, па им онда остављате још двије године или правите неке друге интервенције – рекла је Цвијановићева.

Архива