Цвијановић за РТРС: Парламентарни капaцитет опозиције би на изборима био преполовљен

28.10.2015 Актуелно

Она је поручила да уколико опозиција у Српској то заиста жели, за то би требало да се створе претпоставке. „Али, испоставиће се да је то још један пуцањ у празно СДС-а, ПДП-а и НДП-а, јер они то не желе, знају да би њихов садашњи парламентарни капацитет у Народној скупштини Српске био преполовљен“, истакла је Цвијановићева у емисији „Интервју“.

Цвијановићева оцјењује да је је прича о протестима због закључака Народне скупштине бесмислена, баш као и прича о прелазној Влади. Нема прелазних, ни техничких влада, већ влада које функционишу, док се не формира нека нова.

„Пријевремени избори- ми смо рекли у реду. Ви хоћете пријевремене изборе, али замислите бесмислицу – пријевремени избори за предсједника и Народну скупштину  а при том нико не спомиње српског члана Предсједништва и нико не спомиње српске посланике са територије Републике Српске, који данас функционишу у оквиру Парламентарне скупштине БиХ“, истиче премијерка.

Ванпарламентарни видови борбе које опозиција најављује, од протеста преко разапињања шатора, продукт су неког другог – тврди Цвијановићева.

„Видјели смо примјере тога и у Македонији и у Црној Гори. Кухиња је иста. У тој кухињи се траже само инструменти, полуге које ће провести оно што је неко други зацртао. Ја морам да кажем са жаљењем, да ј њима препознајем те инструменте“, појашњава Цвијановићева.

Премијерка се осврнула и на тајно прислушкивање врха партија на власти. У функцији дестабилизације БиХ, они који нису побиједили на изборима, упуштају се у све и свашта:“Кад размишљате политички онда видите- били су снимци у Македонији, били су у црној Гори, у Републици Српској, свугдје гдје је мета власт која је стабилна, која дуго функционише, а јесте мета и коју треба очито разваљивати зато што је то неко наумио.“

Влада Републике Српске нашла је начин да обезбиједи кредитна средства из Америчког фонда од 300 милиона марака, за која није била потребна сагласност на нивоу БиХ. То је био окидач, каже Цвијановићева, за одржавање конферениције странака окупљених око СДС-а , који су против тог кредитног аранжмана.

„Ја сам прије неколико седмица рекла – у реду, све што треба да прође кроз БХ ниво ви блокирате. Срамота је да то блокирају представници из РепубликеСрпске, а треба да дође у Буџет Српске, е па пошто се ви тако понашате, а ја немам времена да на вас губим и живце и енергију, ми ћемо наћи аранжмане којима ћемо вас заобићи и уопште нећемо ићи преко нивоа БиХ“, наглашава премијерка Српске.

Цвијановићева тврди да је тачна Информација да опозиција врши притисак на амерички фонд да Српска не добије кредит, рекавши да је то тужно, а ријеч је о средствима којима би Српска затворила неповољне аранжмане и задржала ликвидност

Комплетан интервју премијерке Жељке Цвијановић можете погледати: ОВДЈЕ

Архива