Српску у Сарајеву представљају »халал министри«

02.10.2015 Актуелно

„Није новост да у Федерацији БиХ постоје халал производи и производи са халал сертификатом, али Уговор између БиХ и Исламске вјерске заједнице, који је усвојен на прошлој сједници Савјета министара, уз све апсурде и бедастоће показује и да Републику Српску у Савјету министара БиХ представљају ‘халал министри“, рекао је Шпирић Срни.

Он сматра да се „производ дјеловања министара из Савеза за промјене зове издаја“. „Нажалост, они су заборавили да за то на прошлим изборима нису добили сертификат од српског народа“, закључио је Шпирић.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства за људска права и избјеглице БиХ, утврдио је на сједници 29. септембра Приједлог основног уговора између БиХ и Исламске заједнице у БиХ, са измјенама на сједници, уз образложење да се Основним уговором жели обезбиједити једнообразан правни оквир у којем ће све цркве и вјерске заједнице у БиХ дјеловати и бити изједначене у правима и обавезама без икакве дискриминације.

На ову одлуку јуче је реаговао и СНСД, упозоравајући да овим уговором Савјет министара обавезује сав јавни и приватни сектор у БиХ, дакле све установе и предузећа и сваког послодавца, да муслиманима обезбиједи вријеме за клањање „џума намаза“, слободне дане за одлазак на хаџилук, просторије за молитву, право да се могу одијевати по муслиманским обичајима и такви долазити на посао.

„Посебно је важно по члану 14. тог уговора према коме Исламска заједница може штампати новине и часописе, оснивати предузећа, радио и телевизијске станице, те имати слободан приступ државним медијима, а без обавезе да то чини у складу са законима који важе за те области“, наводи се у саопштењу СНСД-а.

Суд БиХ мора бити у фокусу реформе правосуђа

Мало је аргумената који упућују на позитиван исход реформе правосуђа посредством структуралног дијалога све док предсједник Суда БиХ Медџида Кресо не схвати да се та реформа односи и на Суд БиХ, рекао је данас  потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић.

„Тешко се отети утиску да управо логика којом наступа госпођа Кресо ‘Суд БиХ – то сам ја’ не представља најснажнију подршку захтјеву за одржавање референдума у Републици Српској“, рекао је Шпирић, реагујући на јуче изнесене ставове предсједника Суда БиХ током Таиекс семинара о реформи правосудних институција на нивоу БиХ, који се у организацији Делегације ЕУ у БиХ одржава у Сарајеву.

Предсједник Суда БиХ Медџида Кресо нагласила је да је прије потписивања протокола у Бриселу требало провести стручну расправу, а потом компилацијом рјешења и свих нацрта закона доћи до „заједничке тачке“ и потписати протокол.

„Два понуђена нацрта закона, из Републике Српске и Министарства правде БиХ из 2013. године иницирају компромис науштрб струке. Компромиса на рачун владавине права не смије бити, као и на рачун губитка или смањења надлежности Суда и Тужилаштва БиХ“, рекла је Кресо.

Семинар је организован након састанка министара правде 10. септембра у Бриселу, на којем је поновљена опредијељеност за структурални дијалог о правосуђу између ЕУ и БиХ, те потписан Протокол који предвиђа низ мјера за рјешавање реформских приоритета у сектору правде.

Дводневни семинар о реформи правосудних институција на нивоу БиХ отворио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, а присуствују представници министарстава правде БиХ, Српске и Федерације БиХ, те највиши представници правосудних институција БиХ, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ БиХ Милан Тегелтија и предсједник Суда БиХ Медџида Кресо.

Архива