СНСД неће у власт на нивоу БиХ

16.10.2015 Актуелно

„Не желимо да постанемо дио те власти, већ да они који су тамо, схвате шта су кључна питања за Републику Српску и да се заједно дјелује када је нешто против интереса Српске“, истакао је Радмановић.

Радмановић је за „Прес Републике Српске“ оцијенио да ће доћи до промјена у Савјету министара БиХ, што ће, рекао је, логично да доведе и до промјене неких српских кадрова, али о томе нека размишља Савез за промјене.

Он је навео да састанци које са лидерима свих важнијих странака у Републици Српској покушава да организује предсједник Републике Српске Милорад Додик нису мотивисани борбом за власт, јер СНСД не занима расподјела позиција у Сарајеву.

Говорећи о предстојећој сједници Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити ријечи о раду српских представника у институцијама БиХ, Радмановић каже да, ако буде мудрости свих народних посланика, онда је могуће да се извуче одређена корист из те сједнице.

Он је истакао да Савез за промјене измишља афере и да то раде годинама, јер они немају програмска опредјељења и заједничко им је да нападају власт и измишљају афере.

„Ово што ради Драган Мектић у посљедње вријеме, и дио екипе из СДС-а, у вези с прислушкивањем, то је стварно мучно, и никоме не користи. Најмање њима. Прича о корупцији коју су покренули се окренула и сад се види да је врх СДС-а платио снимање некога“, рекао је Радмановић.

Говорећи о посљедњем сабору СНСД-а на којем је најављен референдум о независности 2017. године, Радмановић је појаснио да то зависи од понашања свих, и ЕУ, и ОХР-а и партија из друга два народа.

„Да подсјетим, рекли смо, уколико не буду прихваћени ставови Републике Српске у заштити Дејтона, онда се опредјељујемо за референдум. Дакле, не по сваку цијену. Наша је процјена да независност јесте жеља већине грађана у Српској и јасно смо рекли да ћемо ићи у том правцу уколико се наставе притисци и отимања“, истакао је Радмановић.

Када је ријеч о најављеном референдуму у Српској о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Радмановић је рекао да ће бити одржан, додавши да га неће бити само ако га неко забрани.

„Нема много оних који га могу забранити. Високи представник покушава да уради нешто, па пише Савјету безбједности УН и наводи да кршимо чланове Устава БиХ који не постоје. То је шокантно. Али, иницијатива за референдум постоји, и он ће бити спроведен“, поручио је Радмановић

Архива