Политика у Српској усмјерена на одбрану од оних који не желе њено постојање

08.10.2015 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да политика у Српској није усмјерена ни против кога у БиХ, али јесте усмјерена на одбрану од оних који желе да Република Српска не постоји.

Додик је нагласио да су се за Републику Српску многи борили и поновио да је БиХ „склепана“ држава.

„БиХ је експеримент на који су западњаци послали трећеразредне дипломате да вјежбају над нама. На нама је да ли ћемо те дипломате прихватити или не. То не значи да не поштујемо земље и народ из којих долазе. Они су ме натјерали да поштујем њихове земље и народ колико они нас поштују. У томе је мјера“, навео је Додик синоћ у Бечу.

Додик је рекао да је недавно, током посјете главном граду Аустрије, видио да су неки са узнемирењем реаговали, као што је то аустријски шеф дипломатије.

„Кажу да сам националиста. Ја то нисам. Ја само волим Србе и никога не мрзим. Имам пријатеље Бошњаке, Хрвате. Само Шиптаре немам, јер их у Бањалуци готово није било. Знам да има много добрих људи у свим народима“, нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске позвао је синоћ у Бечу Србе у овом граду да на изборима 11. октобра за градске и покрајинске власти у главном граду Аустрије глас дају Слободарској партији Аустрије /ФПО/ и њеном лидеру Хајнц-Кристијану Штрахеу, за кога је рекао да је искрени пријатељ српског народа.

„Аустрија је нова домовина многих наших људи. Ми гледамо у Аустрију као у примјер доброг живота, и лијепо је да постоје људи у тој земљи који желе да нам помогну и који нас разумију, шта јесмо и шта радимо. У Штрахеу сам видио човјека који разумије нашу укупну ситуацију, прелазећи преко стереотипа, схватајући истинито стање“, сматра Додик.

Он је нагласио да су Срби стари народ, традиционалан, који воли своју историју, идентитет, цркву, писмо и језик, те да ништа није усмјерено против других, јавља Тањуг.

„За нас успјех ФПО показује да се нормално можете борити за свој народ и државу, да то није јерес. Нама су управо другачије саопштавали до сада. Ми само бранимо наше право на нашу државу, а данас имамо двије – Србију и Републику Српску“, истакао је Додик.

Он је додао да сви Срби који живе у Бечу морају разумјети да треба да подрже ову странку јер је то добро за Србе у Аустрији. Он је изразио увјерење да ће ФПО у недјељу, 11. октобра, остварити велику побједу, и позвао Србе на јединство.

„Проблем наше нације је нејединство, наша склоност да повјерујемо другима прије него сами себи“, указао је Додик.

Штрахе је истакао да су Срби преживјели и превазишли борбу за опстанак, с обзиром на то да су били под вишевјековном окупацијом Отоманског царста, али касније и неправду, нешто што тек предстоји западној Европи.

„Земље западне Европе, које имају неодговорне политичаре, тек ће морати кроз то да прођу“, рекао је Штрахе синоћ, обраћајући се Србима на завршници кампање, којој је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Штрахе је навео да је предизборна кампања показала да многи људи мигрантског поријекла подржавају странку, јер су видјели да ФПО не мрзи странце, већ цијени поштене људе, без обзира одакле долазили.

Указујући да постоји страх од исламизације, Штрахе је напоменуо да нема ништа против било које вјере, али да проблем представља када дође до мијешања вјере и политике, те да треба пазити да се због тога не дође у ситуацију каква је била на простору бивше Југославије, а каква је сада на Блиском истоку, гдје се људи убијају због друге вјере.

Штрахе је напоменуо да су Срби и Аустријанци хришћани који имају заједничке вриједности, културу и традицију, и које дијели само језик, те да треба још снажније да буду јединствени, да Европа не би пропала.

„У недјељу, 11. октобра, имамо шансу да у Бечу пишемо историју, први пут, послије седам деценија владавине Социјалдемократске партије, да преузмемо власт. Први пут имамо шансу да постанемо прва политичка снага и само тако можемо спријечити црвено-зелену владу“, нагласио је Штрахе.

Архива