Петровић: СНСД неће дозволити слабљење Српске

04.10.2015 Актуелно

„Представници странака Републике Српске у заједничким органима БиХ не одговарају народу Републике Српске који их је изабрао већ само као представници странака индивидуално и сепаратно доносе мишљења и ставове и подржавају политику коју проводи ниво БиХ“, рекао је Петровић новинарима у Требињу.

Он је поручио да СНСД одлучно одбацује политику појединаца, представника политичких партија из Републике Српске на нивоу БиХ и жели да се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске расправља о темама као што су угрожавања интегритета и суверенитета Републике Српске.

„Ми не можемо дозволити слабљење Републике Срспке. Младен Босић и Младен Иванић се већ ограђују од учешћа у овој причи, која је врло јасна. Они требају да одговарају народу Републике Српске и Народној скупштини“, поручио је Петровић.

Он каже да је СНСД спреман да одговори на свако питање које је ПДП припремио за посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске о штетном дјеловању српских представника у институцијама БиХ, али ће аргументовати и оно што ПДП ради на нивоу БиХ и показати народу колико „незнања и полтронства влада у њиховим главама“.

„СНСД у протеклих осам година на нивоу БиХ није слабио Републику Српску, што је најважније, тако да се не плаши ниједног негативног питања које је ПДП припремио за посебну сједницу Скупштине Српске о штетном дјеловању српских представника у институцијама БиХ“, рекао је Петровић.

Коментаришући изјаву потпредсједника ПДП-а Бранислава Бореновића да ова политичка партија припрема 124 питања о „мини-аферама“, Петровић је истакао у ПДП-у „гледају све са негативне стране и не желе да прокоментаришу ниједан позитиван процес“, али да се СНСД не плаши, већ жели да евентуални пропусти буду истражени и кажњени.

„Нека органи раде свој посао. Нико се од нас не плаши и кога год ухвате у недјелу треба да одговара, са врха до дна. Тога се СНСД не плаши. Нас чак радује да се, уколико постоје, такве радње открију и аргументују“, поручује Петровић.

Он је истакао да се неке ствари нису рјешавале на нивоу БиХ док је СНСД био на власти, због тога што би у супротном ишле на штету Републике Српске и додао да Савез за промјене игнорише институције Републике Српске.

„Њихове плате од седам и више хиљада КМ говоре о томе да им је тамо слађи залогај од оног у Републици Српској. Они желе на тај начин да БиХ заволе више од Републике Српске. СНСД се не плаши њиховог ниједног негативног питања и има одговор на свако“, поручио је Петровић.

Коментаришући оцјене ПДП-а да ће посебна сједница Народне скупштине бити „почетак краја политичког дјеловања СНСД-а“, Петровић је истакао да се то не може видјети на било којем нивоу јер је СНСД апсолутно јединствен, што се не може рећи за ПДП и СДС.

„Општински одбори ПДП-а, па и СДС се редом распадају и сигурно то није случајно, нити су то, како они желе да покажу, појединци. У Козарској Дубици и Котор Варошу су у потпуном распаду. У Бањалуци је потпуни распад СДС-а и они имају своје проблеме. Желе да договоре заједничко дјеловање, али им то не полази за руком“, сматра Петровић.

Архива