Додик: Вучић не намеће своје ставове Српској

07.10.2015 Актуелно

„Са Вучићем имамо коректне разговоре о свим темама, па и о референдуму. Он се понаша као прави државник који не покушава да намеће своје ставове другима, али је спреман да чује аргументацију. И то је оно што је најважније“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је објаснио да тема најављеног референдума о правосуђу у БиХ није право на самоопредјељење, иако је то елементарно право сваког народа.

„Нисам сепаратиста, само покушавам да се поштује Дејтон и неће бити потребе за референдумом о статусу ако се буде поштовао референдум о Суду и Тужилаштву БиХ. То би значило да се уважава Република Српска, Срби и да можемо рјешавати ствари“, рекао је Додик за „Данас“.

На питање да ли очекује да би Србија подржала независност Републике Српске, Додик је одговорио: „То их нисам питао, али ако дође до тога, тражићу подршку“.

Предсједник Српске рекао је да још није утврђен тачан датум одржавања референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ и да се чека одлука Уставног суда о томе да ли је повријеђен витални интерес Бошњака у Српској зато што нису заступљени у референдумској комисији у којој, иначе, нису ни хтјели да учествују.

„Вјерујемо да ће Уставни суд одлуку донијети најкасније за два мјесеца и да ће рећи да нема никаквог угрожавања, већ да је ријеч о демократском процесу. Јасно је да Бошњаци покушавају да искористе сваку процедуралну могућност и да зауставе одржавање референдума, али он ће бити одржан“, поручио је Додик.

Он истиче да референдум није авантура, ни подршка политици, већ праву, подсјећајући да је за дан одржавања референдума утврђена прва недјеља по истеку 50 дана од дана ступања на снагу одлуке о референдуму.

Коментаришући то што Бошњаци имају примједбе и на референдумско питање за које тврде да је превише сугестивно, Додик каже да још није видио референдум који нема јасно постављено референдумско питање.

„Референдумско питање ће гласити – ‘Да ли подржавате неуставно и неовлаштено наметнуте законе од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору Републике Српске’. Наравно да очекујемо велико ‘не’, али биће вјероватно и оних који ће одговорити ‘да'“, рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да правосуђе није у компетенцији заједничких институција БиХ и да то не пише у Уставу и додао да је правосуђе наметнуо високи представник у БиХ служећи се политичком силом.

Према његовим ријечима, у Уставу пише да предност над свим законима у БиХ има европска конвенција о људским правима. „Та конвенција има приоритет по Уставу БиХ над оним што се зову закони, а друго питање је да су и закони наметани“, прецизирао је Додик.

Што се тиче пријетњи високог представника у БиХ Валентина Инцка да ће, у случају да Српска не одустане од референдума, прибјећи бонским овлаштењима, Додик каже да се Инцко пробудио из дугогодишњег сна и сада брани дјеловање својих претходника Педија Ешдауна и Волфганга Петрича, те кршење резолуције Савјета безбједности уз помоћ Европе и Америке.

Додик је поручио да га изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића не плаше и да га не могу зауставити.

„Могу да ме зауставе само ако сједнемо да се договоримо. Можемо да се договоримо да се поштује Устав, али и да постоји суд и тужилаштво БиХ са редукованим правима, а не да се суди само једном конститутивном народу – српском“, рекао је Додик коментаришући Изетбеговићеву изјаву да је референдум његова „лабудова пјесма у настојању да се остваре неки ратни циљеви“.

Додик каже да у његовој породици није било ратних лидера, а да је Изетбеговићевог оца смрт спријечила од суђења за ратне злочине у Хагу, као и да није тајна да Бакир Изетбеговић проводи политику свог покојног оца Алије.

„Није овдје ријеч о рату, већ о политичком праву Републике Српске на референдум. Ми се не наоружавамо, немамо ни војску, ни паравојне јединице, док у Федерацији има свега, и екстремиста“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да тврдње члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да је референдум „политичка игра“ представљају Иванићеву политичку игру и да он савршено добро зна о чему је овдје ријеч.

„Он /Иванић/ није избор српског гласачког тијела, а тамо се пише да је српски члан Предсједништва, јер су за њега гласали Бошњаци у Републици Српској и дијаспори. Иванић је и сам био у процесу пред тим судом. Ја сам и тада оспоравао то тужилаштво“, рекао је Додик.

Додик сматра да ће Суд БиХ изрећи ослобађајућу пресуду ратном команданту муслиманских снага у Сребреници Насеру Орићу, истичући да је он и сада „слободнији од било кога“.

„Многи свједоци су помрли чекајући да он дође пред суд, а на преостале свједоке се врше стални притисци“, рекао је Додик.

Архива