Додик: Структурални дијалог класично поигравање

02.10.2015 Актуелно

– Да би нека земља отпочела структурални дијалог мора да има статус кандидата за чланство у ЕУ. ЕУ и земља са стаусом кандидата преговарају о прилагођавању локалног законодавства легислативи ЕУ – рекао је Додик.

Он је истакао да се структурални дијалог накарадно води, јер се не поштује Устав.

– У овај процес се уводе неки људи, међу којима је предсједник Суда БиХ Медџида Кресо, која је изгубила све спорове на Европском суду за људска права – додао је Додик.

Према његовим ријечима, стандардна је пракса да не буду испоштоване ствари које договоре званични представници.

– У наставку структуралног дијалога у Бриселу је потписан протокол који није по вољи Бошњака и све пада у воду. Формирање закона је прописано као надлежност законодавних органа, а не неке стручне јавности – закључио је Додик.

 

Октобарски правнички дани: Наставља се борба за очување Српске

У Бањалуци је почело Међународно савјетовање правника „Октобарски правнички дани“, а отварању дводневног скупа присуствујe предсједник Републике Српске Милорад Додик

Предсједник Додик поручио је да ће бити настављена правна и политичка борба за поштивање права Српске која су загарантована Дејтонским мировним споразумом. Додик је нагласио да се међународно право мора поштовати, али да су, упркос томе, Дејтонски споразум масовно кршили високи представници у БиХ.

„Високи представници су били дужни да очувају овај споразум, као међународни уговор, а не да га крше. Високи представници су задужени за анекс 10 Дејтонског споразума, у коме се говори о цивилном провођењу, а не за цијели документ“, напоменуо је Додик након отварања „Октобарских правничких дана“.

Он је подсјетио да је садашњи високи представник Валентин Инцко, охрабрен ранијим кршењима Дејтонског споразума, прије неколико дана написао писмо Савјету безбједносту УН у коме неправно и политички контрапродуктивно закључује да Српска крши наведени споразум доношењем одлуке о расписивању референдума.

„Међународно право се мора поштовати, а не мијењати без сагласности страна. Много институција у БиХ је конституисано без сагласности Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/“, рекао је Додик, напоменувши да ће Српска, као страна потписник Дејтонског споразума, у свом парламенту размотрити извјештај о дјеловању Инцка.

Он је поновио да Српска и ФБиХ нису постигле споразум о формирању Суда и Тужилаштва БиХ, као и многих других институција.

„Инцко нема право да тумачи Устав. Да је хтио да га чита, видио би да приоритет у Уставу имају конвенције о људским правима и слободама којима се афирмише право на референдум“, нагласио је Додик.

Он сматра да се наставља континуитет неправног дјеловања високих представника у БиХ, као и политика дисквалификације.

„У континуитету су присутни притисци на мене и Републику Српску. То долази од различитих представника влада и земаља ЕУ, говорили су да ће неко и сносити одређене санкције, али сви који обављамо јавне функције немамо право да се повинујемо страху који они распирују“, додао је Додик.

Говорећи о Међународном савјетовању правника „Октобарски правнички дани“, Додик је рекао да је овај скуп веома важан за укупну политичку и друштвену јавност и праксу у Српској.

„Овакво савјетовање би требало да нас увјери да градимо заједницу базирану на праву и правним актима“, закључио је Додик.

Архива