Додик: Став Савјета за спољне послове ЕУ – брањење ранијих недјела

12.10.2015 Актуелно

Додик је рекао да Савјет за спољне послове ЕУ има право да се бави тиме, али да је несхватљиво да закључује на основу спекулација из Сарајева и на бази тога „остаје у домену заблуда“.

„Када би прочитали о чему је ријеч и какво је (референдумско) питање, онда би видјели да то није урушавање територијалног интегритета. Али, очигледно да БиХ има проблем са територијалним интегритетом јер га сви бране, а кад нешто браниш онда ту нешто није добро“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да прича о Суду и Тужилаштву БиХ није нова, али да су се на овај начин Европљани директно у све то уплели.

„БиХ, коју они призивају да буде суверена или би требало да буде на европском путу, треба да доноси сама своје одлуке, а не на овај начин да се посматра као пасторче или као неко коме треба да се држе предавања“, рекао је Додик, оцијенивши да и Европа сноси дио одговорности када је ријеч о проблемима правосуђа на нивоу БиХ.

Говорећи о оцјени Савјета за спољне послове да највеће недостатке правосуђа БиХ треба рјешавати кроз структурални дијалог о правосуђу, Додик истиче да нека земља, да би имала структурални дијалог са ЕУ, мора да буде кандидат за чланство у ЕУ.

„Став да не треба референдум и да се нешто рјешава кроз дијалог, структурални поготово, говори о томе да се овдје само вјежбају са нама. Да би неко имао структурални дијалог са ЕУ, та земља би морала да буде кандидат за ЕУ, па би ЕУ требало да нама да поглавља да ми преговарамо“, истиче предсједник Српске.

Предсједник Српске је поручио да народ у Републици никада не смије изгубити могућност да одлучује сам о себи.

„Ми остајемо при одлукама Народне скупштине Републике Српске и она није нешто што би тек тако могло да буде минимизирано у било чему“, нагласио је Додик.

Савјет за спољне послове ЕУ саопштио је данас да би одржавање референдума у Републици Српској о правосуђу на нивоу БиХ представљало „изазов за кохезију, суверенитет и територијални интегритет БиХ“.

„То би довело у питање и напоре да се побољша социо-економска ситуација за све грађане БиХ и додатни напредак у интеграцијама са ЕУ“, наводи се у саопштењу објављеном у Бриселу.

Савјет за спољне послове напомиње да највеће недостатке правосуђа БиХ треба рјешавати кроз структурални дијалог о правосуђу.

Архива