Додик: Српски представници на нивоу БиХ не представљају Републику Српску

20.10.2015 Актуелно

– То је проблем који нас је довео у оштро политичко сукобљавање – рекао је Додик.

Он је појаснио да су представници Српске у заједничким органима БиХ у суштини делегати Републике Српске и да је тако било до сада.

– Сада није тако. Сад имамо људе који се баве неким својим политичким опцијама и угрожавају равноправност Републике Српске и Срба – рекао је Додик синоћ за Радио-телевизију Војводине.

Он је навео примјер избора неких комисија гдје се, како је рекао, у прошлости јасно и прецизно знало гдје колико којих представника народа треба да буде.

– Тај баланс је некако урушен и ми губимо равноправност на нивоу Сарајева – рекао је Додик.

Он је истакао да су српски представници на обиљежавање седам година од оснивања Српске напредне странке у Београду позвани појединачно и да су појединачно и дошли.

Додик је навео да је поразговарао са српским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем, те оцијенио да се са Иванићем може водити дијалог, док се са предсједавајућим Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњеном Тадићем тада само формално поздравио.

– Јесмо се тамо нашли, али као посебно позвани гости. Нисмо ништа причали о ситуацији у Републици Српској. Покушали смо у два наврата да се састанемо у Бањалуци са овима који су отишли у Сарајево, па пошто то нисмо успјели, из Сарајева су дошли у Београд. Мени је сасвим свеједно да ли је то Бањалука или Београд, али ништа нисмо причали о томе – појаснио је Додик.

Предсједник Српске је поновио да Сарајево не доживљава као мјесто гдје би икада волио отићи, али да то понекад мора због посла који обавља.

Интервју са предсједником Додиком можете да погледате ОВДЈЕ.

Република Српска воли и поштује Србију

Предсједник Српске је рекао да његова изјава да ће Србија и Република Српска једног дана бити „једно“ у државно-правном и политичком смислу, одражава осјећање које грађани Српске имају према Србији и да то не значи формирање нове државе на Балкану. Додик је нагласио да Република Српска воли и поштује Србију.

Предсједник Српске је објаснио да се изјава о томе да ће Србија и Српска једног дана бити једно, односи на осјећај људи у Републици Српској који воле Србију, што представља снажну претпоставку за додатне интеграције.

– Република Српска воли Србију и људи у Републици Српској се снажно идентификују са националним и државним вриједностима Србије. Везе које ми градимо на најбољи начин интегришу један народ који се формално налази у двије државе. Републику Српску доживљавамо као аутентичан израз наших настојања да тамо управљамо својим ресурсима и својом судбином – рекао је Додик.

Упитан шта мисли о тврдњама да ће Србија морати да прође процес признавања Косова, Додик је рекао да претпоставља да ће то бити постављено као услов евроинтеграција.

Српска није спремна да мијења политички систем да би се кретала ка Европи

Предсједник Додик је изјавио да би механизам координације, какав је у Њемачкој, Великој Британији, Шпанији, Белгији и комбинација свих тих добрих рјешења, могли да повуку БиХ ка ЕУ.

Додик је навео да постоји општи консензус о томе да је чланство у ЕУ пут којим БиХ треба да се креће, али да Република Српска није спремна да мијења политички систем да би се кретала ка Европи.

Предсједник Српске нагласио је да се Република Српска труди да буде партнер ЕУ и подсјетио да је Српска још прије седам година успоставила институте у оквиру Владе који рјешавају усклађеност одлука које доноси са европским тековинама.

– Република Српска, да није БиХ, за пет година би прилагодила свој правни и политички систем ЕУ, а са БиХ нећемо за једно 30 до 50 година, а можда и никада – рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска неће одустати од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ упркос опструисању бошњачких представника и огромном притиску Запада који тражи да се од референдума одустане.

Објашавајући да тај суд и тужилаштво функционишу по принципу „кадија те тужи, кадија ти суди“, Додик је рекао да је такво стање неодрживо за српски народ који је доведен у потпуно неравноправан положај и подсјетио да је Тужилаштво БиХ узело од тужилаштва у Бијељини случај Насера Орића да би га затим држало у фиоци осам година.

Предсједник Републике Српске није желио да лицитира датумом када ће бити одржан референдум, али је нагласио да постоји чврсто опредјељење да то буде доведено до краја јер је ријеч о процесу у коме Република Српска и њени грађани не смију дозволити да им се на силу намећу закони и процеси, а да они о томе ћуте.

Архива