Додик: Српска кроз референдум не жели ништа нелегитимно

06.10.2015 Актуелно

„И зато се то оспорава. Суд БиХ се мора довести у позицију одговорности и према јавности, држави и народима који живе у БиХ“, рекао је Додик.

Додик је за Телевизију „Н1“ нагласио да када процедурално прођу све фазе које претходе референдуму, коначна одлука биће објављена и одржан референдум.

„Половина од уписаног броја учесника мора да изађе на референдум по закону. Након објаве одлуке у Народној скупштини, та одлука може да иде и на Уставни суд БиХ, али ми ћемо истрпјети све процедуре“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, парламент Српске ће тражити да се Суд и Тужилаштво БиХ усагласе и са интересима Републике Српске, те да суде по законима и областима за које је надлежна БиХ, а за остале области да су надлежни судови ентитета.

Коментаришући тврдње високог представника у БиХ Валентина Инцка да Српска нема право на референдум о правосуђу, Додик је истакао да Инцко покушава да одбрани негативни посао својих претходника.

„Правосудне институтиције БиХ нису предвиђене Уставом БиХ, то је наметнуо високи представник. За то треба да буде потписан споразум двије стране, два ентитета, да би то постало надлежност БиХ. Инцко покушава да се сакрије на тривијалан и циничан начин око тога“, навео је он.

Говорећи о тужби против бившег високог представника у БиХ Педија Ешдаун због његових ранијих одлука, Додик је рекао да Република Српска није држава и субјект међународног права и да зато не може да подигне тужбу, али да се до сада нашло неколико појединаца којима су прекршена међународна права.

„Наћи ће се у Српској још људи који су смијењени у доба Ешдауна. Трагамо по Британији за грађанима Велике Британије којима се не свиђа шта су овдје радили и који ће га тужити“, истакао је Додик.

Додик је рекао да ће власти Српске доставити парламенту Аустрије информацију у вези са понашањем високог представника Валентина Инцка у БиХ.

„Странка које ће то предложити има 23 одсто учешћа у парламенту и може да предложи дневни ред. Они ће то одбити, али ће се чути на који начин се понашао Инцко овдје. То је Инцка заболило што сам отишао у Беч па ме уважавају, а он не може у Лакташе јер је жперсона нон гратаж“, истакао је Додик.

Без страха од правосудног поступка заснованог на закону

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да се не боји ниједног легитимног и легалног правосудног поступка.
Додик је напоменуо да против њега никада ништа није доказано, ни када су у питању зграда Владе Републике Српске, нити аутопут.

Наглашавајући да је прије рата био богатији него сада, Додик је за Телевизију „Н1“ рекао да никад није у обављању својих послова имао проблем са законом.

„Када сам отишао након прве Владе Републике Српске коју сам водио, против мене су подигли 37 тачака оптужнице. Процес је трајао четири године и суд је рекао да нема доказа за подизање оптужнице“, навео је Додик.

Додик је истакао да је у случају оптужби да је од руског бизнисмена примио мито од килограм злата спреман да сарађује са судијама и Тужилаштвом у Сарајеву и да буде дио процеса који ће они да воде, иако годинама оспорава Суд и Тужилаштво БиХ са становишта њиховог легитимитета.

Он је истакао да све то чини да не би неко рекао да је то његова политичка борба усмјерена на Суд и Тужилаштво БиХ да би нешто бранио лично.

„Тврдим да ту нема ништа. То су измишљотине које највише говоре о човјеку који их је изрекао. Поставља се питање зашто то није рекао раније. Нити има датума, нити мјеста, нити икога више осим њега да би могао нешто тако да потврди. То је апсолутна неистина, невјероватна прича, али не могу сваки дан да тај спин објашњавам“, рекао је Додик.

Говорећи о Рафинерији нафте Брод, Додик је истакао да је власт у Српској са том рафинеријом направила најбољи приватизациони пројекат, те подсјетио да је та приватизација била оспоравана од самог почетка.

Он је рекао да Рафинерија ове године послује позитивно и да редовно исплаћује високе плате за 2.380 радника.

Према његовим ријечима, Рафинерија нафте Брод прије продаје Русима требало је да буде продата фирми АВОН која је нудила један евро, или долар под условом да буду преузете све обавезе које су тада биле око 150 милиона, а да буду отпуштени сви радници, а све то је водила Свјетлана Ценић.

„Рекао сам да је то непристојна понуда. И од тада имам проблем“, рекао је Додик.

Додик је истакао да руски партнери не заслужују квалификације какве им се приписују, јер су купили хрпу гвожђа која није радила, платили 145 милиона и уложили 250 милиона евра у Рафинерију да би она радила, и настављају да улажу.

„Овдје се покушава рећи да је Додик експонент руске политике. Руси су веома коректни партнери, са њима немам никавих проблема и њима хвала у име Републике Српске“, рекао је предсједник Српске.

Говорећи о ситуацији у Фабрици глинице „Бирач“ у Зворнику, Додик је подсјетио да је она продата страном партнеру у вријеме док је предсједник Владе Републике Српске био Младен Иванић.

„Бирач“ смо преузели у акцији јединственој на овим просторима. Најбоље године „Бирча“ су протекле двије године, када је остварио највећи промет и највећу зараду“, рекао је Додик.

Када је ријеч о Бобар банци, Додик је навео да је она функционисала док је био жив њен власник Гаврило Бобар, а да су након његове смрти људи који су имали депозите у банци повукли око 60 милиона КМ депозита јер нису имали више повјерења у њу, те је банка дошла у проблем са ликвидношћу.

Уредити БиХ у складу са интересом три народа и два ентитета

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да није сепаратиста, те да је његов циљ да се у БиХ поштују Дејтон и Устав, односно да земља буде уређена у складу са интересом три народа и два ентитета.
Додик је оцијенио да прије 2017. године неће бити расписан референдум о отцјепљењу Републике Српске, наглашавајући да ће до тада покушати све да се БиХ уреди у складу са Дејтонским споразумом и интересом три народа и два ентитета.

„Нико не говори о отцјепљењу и нисам сепаратиста јер само покушавам да се у овој земљи поштује међународно право које се зове Дејтон и Устав. У том погледу може БиХ да живи милион година“, рекао је Додик за Телевизију „Н1“.

Према његовим ријечима, у случају да се референдум о Суду и Тужилаштву БиХ буде поштовао, нема потребе за референдумом о статусу јер би то значило да се уважавају Срби, Република Српска, те да могу да се рјешавају ствари.

„Позивам све Бошњаке и бошњачке политичке представнике да се отклонимо од међународне заједнице и направимо унутрашњи договор“, поручио је Додик.

Додик је, коментаришући односе у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и помирење лидера СДА Бакира Изетбеговића и СББ-а Фахрудина Радончић, рекао да је заинтересован за стабилну власт у ФБиХ са којом представници власти Српске могу сјести и договорити питања која су у заједничкој надлежности.

„Хоћу да се интерес Републике Српске поштује и само на томе инсистирам. Нисам човјек који жели да се свађа, разумијем да су политички процеси веома тешки и да им се мора дати нека шанса и вријеме“, навео је Додик, одоварајући на питање да ли ће СНСД ући у власт на нивоу БиХ.

Предсједник Српске подсјетио је да је први прихватио два услова које је званични Брисел поставио да БиХ добије кандидатски статус, а то су постизање договора о провођењу одлуке Суда за људска права у предмету „Сејдић и Финци“ и о успостављању механизма координације.

Он је појаснио да је све „пало у воду“ јер бошњачка и хрватска страна нису имале договор о односима кантона и ФБиХ у механизму координације.

„Сада је друго вријеме. Добили смо реформе и сада нам кажу да тек када буду проведене нимало лаке реформе на ред долазе питања жСејдић и Финциж“, рекао је Додик.

Он је додао да је прије неколико година учинио све да БиХ добије статус кандидата, али да данас рјешавање тог питања не зависи искључиво од њега.

Одговарајући на питање како види БиХ за пет година, предсједник Републике Српске је изразио увјерење да ће земља бити још уређенија и да ће се тада поштовати договор оних који су субјекти те земље, односно, два ентитета и три народа.

„Ја сам за БиХ, али ону коју сви хоће а не само ону коју неко намеће“, рекао је предсједник Републике Српске.

Говорећи о Влади Српске, Додик је рекао да је премијер Жељка Цвијановић веома способна, да има његову пуну подршку, те да нема намјеру да реконструише владу.

Он сматра да је Цвијановићева беспотребно превише оптерећена афером о прислушкивању коју су јој намјестили.

Говорећи о учешћу Савеза за промјене у власти на нивоу БиХ, Додик је истакао да они нису представници Републике Српске зато што не координишу са институцијама Српске и не поштују, а и не представљају већину српских представника у Парламентарној скупштини БиХ.

Према његовим ријечима, лидер ПДП-а Младен Иванић легално је изабран за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, али је његов легитимитет упитан, јер је Цвијановићеву престигао са 34.000 гласова Бошњака из иностранства, и тако добио мање гласова из српског бирачког тијела од Цвијановићеве.

Елиминисати готово дневно уплитање међународног фактора

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је први консенсуз који би био знак да би БиХ могла бити успјешна, елиминисање готово дневног уплитања међународног фактора.
„БиХ највише демантују странци која показује да није независна земља и да није самостална. Сваки дан они учествују у одлукама и намећу рјешења“, рекао је Додик, наводећи као примјер питање војне имовине.

Коментаришући чињеницу да је предсједник Владе Србије Александар Вучић иницирао српско-бошњачки дијалог као најбоље рјешење за будућност Балкана, Додик је рекао би односе Срба и Бошњака било најкорисније ријешити разграничењем јер је то оптимална опција, тако да се међусобно поштује и бошњачка и српска страна и да нико ништа не намеће са стране.

„Нисам ратни човјек, али ћу се борити за своје политичке ставове, то рачунајте, био предсједник или не. Имаћу своја политичка убјеђења“, поручио је Додик гостујући на Телевизију „Н1“.

Додик је рекао да није питао највише званичнике Србије да ли би подржали одвајање Републике Српске од БиХ, као и да није упознат о медијским наводима да је Вучић добио налог од њемачког канцелара Ангеле Меркел да се дистанцира од њега.

„Вучић се показује као човјек који има и визију и политички рефлекс. Енергија коју он улаже је запањујуће позитивно примљена код многих људи. У уобичајеном обиму се чујем са њим, оно што имамо као заједничку тему, урадимо. Сретали смо се десетине пута“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, садашња политичка гарнитура у Српској може да буде само она која успјешно сарађује са Београдом, а не поданичка.

Осврћући се на своју недавну тврдњу да је „штета што је БиХ преживјела Дејтон“, Додик је рекао да би у супротном сада била ситуација да Српска и Федерација БиХ имају најбоље односе и добро сарађују.

„Овако имамо протекторат гдје се странци вјежбају над нама. Да је прошла реформа полиције, Република Српска била би сада празна љуштура. БиХ држи сада међународна заједница која овде шаље трећеразредне службенике који након БиХ иду у нека ургентна подручја у свијету“, истакао је Додик.

Архива