Додик: Потребно јединство за очување вриједности Дејтона

24.10.2015 Актуелно

„Зато није случајан удар на јединство Републике Српске, односно политичко нејединство које се ствара управо сада“, рекао је Додик, обраћајући се на
Скупштини Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ одржаној на Палама, чиме је свечано обиљежен дан када је 1991. године почела са радом Скупштина српског народа у БиХ.

Он је оцијенио да су основне вриједности Дејтонског мировног споразума што може задржати Републику Српску у БиХ, која може да егзистира једино на бази изворних принципа написаних у Дејтону.

„Када се супроставите расту ‘монструма’ који се зове БиХ онда сте сепаратиста, али се наша политика у суштини своди на борбу за права и одговорношћу за Републику Српску“, рекао је предсједник Републике.

Додик је истакао да се период стварања Републике Српске никада не смије заборавити и да се морају његовати догађаји који су довели до тога.

Он је нагласио да се мора изразити захвалност тадашњим политичарима за издржљивост и трајност у ставу, те за јасну концепцију која је на почетку ишла за тим да се искористе све могуће фазе договора са другима народима у БиХ.

„Зато је потребна култура сјећања на те дане, али и обавеза да се у институционалном смислу одржи ретроспекција свих тих догађаја. Због тога сам данас овдје и као предсједник Републике, али и као човјек који је учествовао у тим бурним догађајима“, рекао је Додик, који је био члан првог сазива Скупштине српског народа у БиХ.

Он је подсјетио да је било јасно куда се БиХ креће оног тренутка када је тадашњи муслимански лидер Алија Изетбеговић рекао да ће жртвовати мир за БиХ, али да је кривица за рат пребачена на Србе.

Према његовим ријечима, српски посланици из времена распада бивше Југославије исказивали су политичку вољу да се заштити српски народ.

„Тада је читав један покрет окупљен око СДС-а артикулисао интерес српског народа да се очува стабилност и мир Југославије. Међутим, због покушаја да се српски народ доведе у неравноправан положај било је сасвим логично да се донесе одлука о конституисању Скупштине српског народ, а потом и проглашења Републике српског народа у БиХ, односно Републике Српске“, подсјетио је Додик.

Он је навео да је до оружаног сукоба дошло због жеље других да се укине политичка воља српског народа да се очува Југославија, а касније да српски народ не буде равноправан у БиХ, док је трећа фаза била да се одбије и одбрана аутономије српског народа на овим просторима.

У обраћању члановима Асоцијације, Додик је предложио да се на Палама направи обиљежје у част оснивања Републике Српске.

Архива