Додик: Остаје и даље отворен позив свим лидерима политичких партија за састанак

11.10.2015 Актуелно

Додик ће поново на састанак у наредни петак позвати све предсједнике парламентарних политичких партија из Српске како би разговарали о актуелној ситуацији у Српској и БиХ. На први састанак код предсједника Српске одазавали су се СНСД, ДНС и СП, док лидери СДС-а ПДП-а и НДП-а нису дошли.

Представници СДС-а и НДП-а неће доћи на састанак код предсједника Републике Српске заказаног за петак. Лидер Народног демократског покрета Драган Чавић изјавио је да су све политичке подјеле и конфронтације које постоје на политичкој сцени Републике Српске од избора до данас директна посљедица дјеловања Милорада Додика као предсједника РС-а.

Подсјећа на читав низ тешких квалификација не само о опозиционарима у РС-у, већ и њиховим политичким активностима које, сматра, немају никакве везе с истином. Све то је, каже, произвело актуелну политичку подијељеност двају страначких блокова у РС.

Потпредсједник СДС-а Александра Пандуревић рекла је да не види разлог да ова странка промијени мишљење у року од седам дана, а поред тога лидер СДС-а Младен Босић се налази у иностранству.

На први састанак код предсједника Српске одазавали су се СНСД, ДНС и СП, док лидери СДС-а ПДП-а и НДП-а нису дошли. Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да ће наредног петка у 15.00 часова бити у свом кабинету, када је предвиђен почетак састанка са лидерима политичких партија.

Истраге о нападу на Вучића неће бити

Додик је рекао да истраге о нападу на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници није било и да је неће ни бити.

– Да је истрагу проводила Република Српска, то би било ријешено, истакао је Додик.

Он је навео да је Полиција Републике Српске пронашла и идентификовала одређена имена везана за то и предала их заједничким институцијама.

– Ништа се не дешава и ништа се неће десити, као што се неће десити ни са пресудом Насеру Орићу јер се чекало 10-15 година да се процесуира и сада је то учињено само за то да би дошло до ослобађајуће пресуде. Многих свједока више нема, искази које су дали доводе се у питање, тако да напросто све што што се дешава на нивоу БиХ апсолутно је осуђено на неуспјех, рекао је Додик.

Референдум се односи на рад правосуђа БиХ

Предсједник Републике Српска Милорад Додик изјавио је да о референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ остаје у том домену.

Коментаришући квалификације да се референдум доводи у везу са независношћу Српске, Додик је истакао да се референдум односи на успостављање и рад Суда и Тужилаштва БиХ и на насиље које је вршио високи представник.

Он је рекао да је о овој теми већ доста речено.

– Не може се сваки дан ‘трчати’ и објашњавати неке зле намјере и негативне квалификације, рекао је Додик новинарима у Хашанима код Крупе на Уни.

Датум посебне сједнице парламента одређује Колегијум

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Колегијум Народне скупштине одлучити о датуму када ће бити одржана посебна сједница парламента о раду представника Српске у институцијама БиХ.

– Влада Републике Српске затражила је засједање посебне сједнице и дужна је да припреми материјал, истакао је Додик.

Сједница скупштинског Колегијума заказана је за уторак, 13. октобра.

Архива