Додик: Опозиција нема жељу да разговара и да се договара

08.10.2015 Актуелно

„То је њихов однос према Републици Српској и према потреби да Република Српска има базични договор“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је поручио да се, без обзира ко је на којој позицији, морају враћати политичком договору у Републици Српској и градити консензус о питањима која су важна за представљање Српске на нивоу БиХ и региона, али и за ситуацију у Српској.

„Спремни смо, као власт, да чујемо и њих о томе шта мисле шта треба учинити овдје у Републици Српској да би се кретали боље. То не чујемо. Чујемо само општу галаму“, рекао је Додик.

Он је додао да представници Српске на нивоу БиХ не могу да искључују представнике Републике Српске, јер је то од кључне важности.

„Не можемо да вам дамо подршку ако нас искључујете из комисија и доносите одлуку без представника Српске“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је због таквих питања желио разговор, који опозиција неће, али је увјерен да ће до разговора ипак некада доћи.

Додик је рекао да ће их опет позвати на разговор, те да је спреман да разговара са њима о адекватном термину.

Он је рекао да је позив политичким партијама није услиједио због тога што би нешто мијења или се уплашио, а како је чуо да се прича.

„Не припадам људима који се плаше, а поготову не бих требало да се плашим неких који мисле да су нека величина. Нисам се плашио далеко већих громада у свом политичком животу, па не би требало ни њих“, рекао је Додик.

Он је закључио да је позив за састанак био обичан политички, људски и одговоран потез и позив за договор.

„Они су га одбили и они нека га објашњавају“, рекао је Додик и додао да их поново позива да разговарају.

Да се поштује позиција Српске у заједничким институцијама

Лидер СНСД Милорад Додик изјавио је да ова странка жели да се позиција Републике Српске у заједничким институцијама БиХ поштује у складу са Уставом и Дејтонским споразумом.
Додик је додао да је због сагледавања те позиције покренуто низ активности, јер су видљива одређена нарушавања равноправности и свега онога што је важно за Српску.

Он је додао да ће се о томе, у складу са информацијом Владе Републике Српске, расправљати у Народној скупштини Републике Српске и да ће бити донијети одређени закључци.

Додик је рекао да ће се СНСД залагати да свако питање које је важно на нивоу БиХ претходно буде размотрено у парламенту Српске и да се утврде ставови за понашање представника Српске у заједничким институцијама БиХ.

„У заједничким институцијама се налазе представници конститутивних народа и два ентитета, а не слободни стријелци, како то сада желе да покажу“, рекао је Додик, који је и предсједник Републике Српске.

Он је напоменуо да СНСД подржава одлуку Народне скупштине о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, али да су видљиве одређене процедуралне ситуације које изнова намећу као препрека њеној реализацији.

„Сада имамо позицију око оцјене уставности комисије парламента за провођење референдума. Чим то буде завршено биће стечени услови да одлука буде објављена, а након тога у роковима који су предвиђени приступиће се организацији провођења референдума“, навео је Додик.

Он је истакао да је референдум постао значајна политичка тема, те упитао све који говоре да провођење референдума није добро, зашто онда стално инсистирају да референдума не буде ако није добро.

„Научили смо да нам они који нам не носе добре поруке и инсистирају на неким стварима не желе баш најбоље“, рекао је Додик.

Он је додао да је референдум прибављање мишљења народа за поступање политичких представника Републике Српске на свим нивоима и да га тако треба и посматрати.

„Републику Српску и њене функционере не могу да застраше пријетњама о санкцијама и нечим другим које покушавају да нам предоче ових дана. Очигледно је да немају другу аргументацију о кршењу Дејтона и Устава. Имају само пуку политичку силу коју су примјењивали, али сила више не пролази“, нагласио је Додик.

Он је поручио да ће референдум бити проведен уколико не дође до брзих промјена законских позиција Суда и Тужилаштва БиХ.

Додик је истакао да је о овим темама говорио на сједници Градског одбора СНСД Бањалука, чија је политичка активност и снага веома важна за странку.

„Желимо да припремимо нашу партију у Бањалуци, заједно са коалиционим партнерима, да изађемо на локалне изборе и да добијемо подршку за позицију градоначелника“, рекао је Додик, након сједнице Градског одбора СНСД Бањалука.

Он је подржао активности Градског одбора СНСД Бањалука, као једног од најважнијих одбора, и изразио задовољство што види хомогену структуру упркос низу спекулација политичких табора и медијских центара злонамјерно окренутих СНСД-у.

Додик је рекао да подржава овај одбор и његовог предсједника Игора Радојичића, за којег вјерује да ће имати оперативан и проводив план активности овог одбора за предстојеће локалне изборе.

Он је закључио да је још рано говорити о кандидату странке за градоначелника Бањалуке, али да се о томе разговара.

Архива