Додик: Лајон увијек био тенденциозно антисрпски настројен

28.10.2015 Актуелно

Лајон је, између осталог, оптужио Додика и предсједника Русије Владимира Путина за разбијање БиХ и оцијенио да ће у случају да се одржи референдум у Републици Српској заказан за, како је навео, 15. новембар, у БиХ и Србији „поново избити рат са тешким посљедицама“.

Додик је за београдске медије, реагујући на Лајонове оптужбе, рекао да је бивши члан Међународне кризне групе увијек тенденциозно радио против српских интереса.

„Најобичнији плаћеник, који је долазио код мене и молио да му мимо процедуре одобрим концесију за изградњу, ја одбијем и послије сам ја криминалац. Као коцкар је пропао финансијски, па се опет увалио у Канцеларију високог представника и пише извјештаје Савјету безбједности, чувајући посао, за који је високо плаћен“, каже Додик за „Курир“.

Лајон је за амерички магазин написао да референдум 15. новембра у Српској многи виде као слабо прикривен референдум о независности и да „послије 20 година мира, Републици Српској пријети да уништи споразум који је БиХ одржао заједно“, што „Запад мора да заустави“.

„Референдума неће бити 15. новембра, и то је слагао! Десет година слушамо исту причу о четири захтјева: рехабилитовати улогу Америке, рехабилитовати и довести специјалног представника, рехабилитовати високог представника, извршити ревизију Дејтона до његове потпуне промјене. Жао ми је, неће бити. Не слажем се!“, истакао је предсједник Републике Српске.

У изјавио за београдски „Блиц“ Додик је Лајона назвао „псом рата’, који је покушао да се обогати у послијератном друштву и у томе није успио.

„То је лицемјер који је с муслиманима у Сарајеву држао ресторане. Службеник Канцеларије високог представника због којег БиХ данас нема заставу, химну, нема ништа. Све што је урађено, урађено је лоше, а то покушава да сакрије, обрачунавајући се са идејом о референдуму и то милитантним средствима“, додао је Додик.

Архива