Додик: Интерес Републике Српске изнад страначких циљева

07.10.2015 Актуелно

На састанак су позвани челници СНСД-а, ДНС-а, СП-а, СДС-а, ПДП-а и НДП-а. С обзиром на то да је Додик лидер СНСД-а, ту странку ће представљати потпредсједник Небојша Радмановић.

– Политичке теме, које су од општег интереса, морају бити разматране на таквом нивоу. Има много тема за разговор. Ријеч је о политичким партијама, које имају своје интересе, али потребно је договорити општи ниво ставова у заједничким институцијама БиХ о ономе што јесте РС и начин на који ће бити координисане те активности – рекао је Додик на јучерашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Говорећи о очигледним разликама у ставовима и потезима, које два блока окупљена око СНСД-а и СДС-а повлаче последњих мјесеци, Додик је казао да не постоји сукоб између политичких субјеката, већ различита мишљења о истој теми.

– Идеализам је очекивати да нема различитих мишљења о истим питањима. Ово што се види није никакав сукоб. Нико се није потукао нити има намјеру да то чини. Ради се о борби мишљења. Имате групацију која мисли једно, а друга друго о истој теми. У неким земљама се туку ташнама у парламентима, а овдје имамо малу шетњу опозиције када се појави премијер Републике Српске у Народној скупштини, али то је добро за њихово физичко стање. Стално улазе и излазе. Да сам ја премијер, када год уђу у салу, нешто бих проговорио – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је и раније сазивао сличне састанке, на које су неки долазили, а неки не.

– Очекујем да ће сада сви позвани доћи. Изабран је и термин, петак послијеподне, да би сви имали простора да то учине. Мислим да састанак може успјети само ако кључни људи буду ту. Ако неко од позваних и не дође, то ће представљати његову политичку поруку договору који се жели постићи – нагласио је Додик.

Лидер СП-а Петар Ђокић потврдио је да ће доћи на састанак, а челници осталих позваних странака јуче нису одговарали на телефонске позиве. Генерални секретар ПДП-а и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да та странка није добила позив и да на њему, ако га буде, неће бити лидера и члана Предсједништва БиХ из Републие Српске Младена Иванића, јер ће тада бити у иностранству.

– Што се нас тиче, увијек хоћемо на такве састанке, али само уз услов да етикетирање нас као издајника престане, јер онда тај позив није искрен – навео је Црнадак.

СДС ће, како је казао потпредсједник те странке Вукота Говедарица, о позиву предсједника Републике Српске одлучити сутра на сједници страначког Предсједништва.

Говорећи о посебној сједници Народне скупштине, за коју СНСД спрема обиман материјал о угрожавању интереса Републике Српске у Сарајеву, а опозиција питања у вези са аферама у које су умијешани представници власти, Додик је рекао да нема ништа против да о тим стварима одлучују институције на било ком нивоу без политичке злоупотребе.

– Највећи дио надлежности са нивоа ентитета на БиХ пренесен је од 2001. до 2005. године. Нико није рекао да неке ствари на нивоу БиХ не треба заједнички радити, али треба одбацити оне које је наметнуо високи представник – истакао је Додик.

Додао је да је један од најзначајнијих пројеката СНСД-а, док су били дио власти на нивоу БиХ, договор о увођењу заједничких регистарских таблица, јер људи могу слободно да се крећу, без идентификације на возилу, што је ранијих година представљало озбиљан проблем. Додик је оцијенио и да ће ФБиХ договором, који су постигли предсједници СДА и СББ-а, добити стабилну власт, чиме ће РС имати партнера.

Архива