Цвијановић: Суд и Тужилаштво БиХ се морају реформисати

16.10.2015 Актуелно

„Људи имају право да кажу шта мисле о институцијама за које цијене да дубоко дирају њихове животе и да не стварају правну сигурност, него правну несигурност, и да не доносе правду, него неправду“, нагласила је Цвијановићева.

 

Гостујући синоћ у Вашингтону у програму „Гласа Америке“, Цвијановићева је поновила да се Суд и Тужилаштво БиХ морају реформисати тако да морају да примјењују исте аршине и принципе када је ријеч о провођењу Стратегије за ратне злочине.

Премијер Српске је напоменула да су приликом пресуда у Суду БиХ закони примјењивани ретроактивно, што се нигдје не дешава у модерном судству.

„Људи су пресуђивани само зато што је постојала ретроактивна примјена закона. Закон из 2003. године примјењиван је на одређене ствари, злочине или дјела или недјела која су се дешавала у неком другом времену када су били покривени апсолутно другим законом. Анализирали смо неке ствари и видјели да су људи добили 33 године затвора, а да су суђени према закону који је био на снази у вријеме почињења дјела то би било 20 година“, појаснила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, нема нико право, чак и онда када санкционише оне који су криви, да се поиграва са њима и да им пресуђује 13 година више него што би требало да добију само зато што је неко одлучио да примијени праксу која је и атипична и неприхватљива у модерном судству.

„Нема пред судом оних који су Срби, Хрвати или Бошњаци. Тамо требају да буду они који су починили одређена дјела за која требају да буду санкционисани, без обзира које су националности. Не можете стварати правну несигурност на тај начин што ћете захватити са неког вишег нивоа у неки нижи ниво правосуђа и селективно приступати томе и бирати одакле ћете узети одређене предмете. Морају да постоје правила“, упозорила је Цвијановићева која је у Вашингтону учествовала на конференцији коју је поводом 20 година Дејтонског мировног споразума организовао угледни амерички магазин „Форин полиси“.

Према њеном мишљењу, ако се жели да БиХ буде земља у којој сви живе једнако и једнако је доживљавају, што сада није случај, онда и све институције морају да служе у корист свим грађанима, без обзира ко су они.

„Нажалост, није тако, и имате половину БиХ, а то је Република Српска, која врло снажно свој глас диже против таквих институција“, истакла је премијер Српске.

Она је напоменула да су, иако се на конференцији у Вашингтону дискутовало о Дејтонском споразуму, сви жељели да добију објашњење о референдуму, те да сматра да су представници Српске успјели да појасне шта је посриједи.

„Било је оних који су сматрали да се расписивањем референдума крши Устав БиХ. Питала сам их да покажу и наведу који члан Устава БиХ се крши и који дио Дејтонског споразума. Нема закона који смо прекршили, а ни принципа Дејтонског споразума. Објаснили смо и да високи представник у БиХ није тумач цијелог Дејтонског споразума него Анекса 10“, навела је Цвијановићева и додала да чланови Устава БиХ које је као прекршене раније побројао високи представник у БиХ Валентин Инцко на једној конференцији у Бањалуци немају везе са тим.

Предсједник Владе Републике Српске рекла је да децентрализацију БиХ и ниво те децентрализације није спорио нико од учесника конференције и да нико око тога не поставља питање.

„Интересује их шта се може примијенити од свега тога на европском путу. Све што имамо није сметња европском путу“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеном мишљењу, прије су на Балкану у дипломатији били пуно „озбиљнији играчи“ него што је то сада случај, што показује да је БиХ сада неважна.

„Боље би било да нас у БиХ пусте да се сами договоримо, јер ћемо то учинити боље без њих“, закључила је премијер Српске Жељка Цвијановић.

Архива