Српска не жели да изгуби аутономију на путу ка ЕУ

27.09.2015 Актуелно

Додик је нагласио да се воља оних који иду према ЕУ мора поштовати и указао да је раније имао далеко више ентузијазма и, на неки начин, идеализовао Европу.

„Сада није тако. Али, мислим да и многи људи у БиХ више нису сигурни да је то толико идеално, као и прије десетак година. Идеална или не, ЕУ је реалност, а у свим реалностима има добрих и лоших ствари“, рекао је Додик за сарајевско „Ослобођење“.

Предсједник Српске не види разлог да интервенција САД према БиХ буде толика колика јесте, те додаје да је морао да реагује када је амбасадор САД у БиХ Морин Кормак рекла да је разговарала са ствараоцима Дејтона који кажу да није било предвиђено да Дејтон траје.

„То је међународни уговор и не може један амбасадор тако лако да даје такве квалификације“, истакао је предсједник Републике Српске.

Додик је подсјетио да је Република Српска за вријеме Дејтона имала територију, ефективну власт, вољу народа, а БиХ није, него је у том моменту била подијељена, без заједничких институција власти, без заједничке воље да она постоји.

Предсједник Републике Српске је додао је БиХ „мртворођенче“ зато што је Алија Изетбеговић, умјесто у име Бошњака, потписао споразум у име БиХ, коју није у том тренутку могао да представља и није био легитиман.

„То је разлог зашто је, мислим, од почетка кренуло климаво, али је то омогућило да се успостави мир и тај мир очигледно траје. И свима нам је било стало до мира више него екстремних опција“, рекао је он.

Додик је истакао да је тако успостављен консензус на међународном плану, али и поред покушаја да се успостави међу политичким субјектима /у БиХ/, тог консензуса није било свих ових година.

За тежњу Бошњака да свој језик назову босанским, Додик је рекао да нема потребе да се оспорава било чији језик, али нема потребе ни да се /Републици Српској/ намећу неке ствари.

Он је подсјетио да је Република Српска измијенила Устав и да се говоре равноправни језици, а за таква рјешења гласали су и представници Бошњака.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је да је лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић рационалан политичар који покушава да политику на којој добије изборе успјешно проведе.

Он је рекао да се са Човићем веома често чује и види, да га уважава као лидера странке, са њим дијели мишљење о многим политичким питањима, али то никада није усмјерено против неких трећих у БиХ.

Додик је рекао да предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић ужива његову пуну подршку и нема намјеру да је смјењује након што су опозициони посланици одлучили да је бојкотују у парламенту.

Архива