Радмановић: Не одустајемо од референдума о правосуђу

13.09.2015 Актуелно

Он је рекао да ће датум референдума бити познат 50 дана након одлуке Уставног суда.

„Уздржавање опозиције по питању референдума је удар на слободу грађана Републике Српске, међународно право и Дејтон“, изјавио је Радмановић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је став СНСД-а да је добро што је настављен структурални дијалог, те да подржава договор из Брисела.

Радмановић је оцијенио смјешним и контрадикторним изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића и директора за координацију полицијских тијела Мирсада Вилића када је ријеч о истрази о нападу на премијера Србије Александра Вучића.

„Чак и чланови Предсједништва БиХ који су у Београду примљени као краљеви су се ушутили када је ријеч о овом догађају“, рекао је данас Радмановић.

Он је поздравио и посјету предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић, коју је окаректерисао као корак ка развијању добросусједских односа између Хрватске и БиХ.

„То је након дуже паузе јер смо од кампање за предсједничке изборе у Хрватској имали застој у тим односима. Међутим оцјењујемо да је ова посјета врло важна за односе двије земље. Њјене изјаве и начин посјете показују да је она за равноправност свих у БиХ, а то је важно свима нама у БиХ“, рекао је он, истичући и њено опредјељење за подршку европским интеграцијама БиХ.

 

ПРОНАЋИ КРИВЦЕ ЗА ПОКУШАЈ АТЕНТАТА НА ВУЧИЋА

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић изјавио је данас да је неприхватљиво што ни након два мјесеца од покушаја атентата на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима још нису пронађени кривци.
„Још немамо ниједног кривца, нити оцјене о свему овоме. Министар безбједности БиХ Драган Мектић и директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић су у врху одговорности и да смо европска земља морали су поднијети оставке када се догодио покушај атентата“, рекао је Радмановић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је о овоме престало да говори и Предсједништво БиХ.

„Они, можда, мисле да не треба тражити кривца, као и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић. На оваквом односу се не могу градити добросусједски одсноси, упрокос пруженој руци из Србије“, сматра Радмановић.

Говорећи о избјегличкој кризи, Радмановић је оцијенио да Мектић и Вилић нису способни да се носе са овим изазовом.

„Показали су у претходном периоду да не знају шта раде, да причају непровјерене ствари и да нису у стању да ријеше нијадан проблем, а поготово овај, уколико би задесио БиХ“, каже Радмановић.

Он је навео да СНСД од институција БиХ, али и Републике Српске тражи да буду спремне на одређени број избјеглица који би ишао према БиХ.

„Морамо бити спремни у два смјера – хуманитарни и безбједносни. ЕУ се није добро припремила за избјегличку кризу за коју смо сви знали да ће се догодити“, додао је Радмановић.

Коментаришући расподјелу функција на нивоу БиХ, Радмановић је рекао да се све ради једнострано јер нема никога из власти Српске да утиче на тај избор.

„Иако је раније било договорено, нисмо добили функцију гувернера Централне банке БиХ, као ни директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ. Говори се и о промјени вицегувернера из реда српског народа, што је неприхватљиво, јер се у инститицујама као што је Централна банка мора питати Српска“, рекао је Радмановић, подсјетивши да на челу ових инстутицја од оснивања није био српски кадар.

Он каже да је опозиција из Српске потрчала у Сарајево да добије функцију министра безбједности БиХ и да су видљиви резултати тог рада.

 

УСВОЈИТИ НАЦРТ ЗАКОНА О ПРАВИМА ИЗАБРАНИХ ПРЕДСТАВНИКА

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић сматра да је у Народној скупштини Републике Српске потребно усвојити Нацрт закона о правима изабраних представника Српске од 1991. до 1996. године.
„Важни су људи који су били у првом сазиву Народне скупштине Републик Српске. До сада им се нисмо одужили и има простора да се законом регулише њихов статус, што ће СНСД подржати“, рекао је Радмановић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да о висини накнада постоји могућност договора када наведени закон буде у парламентарној процедури.

Говорећи о Приједлогу Декларације о признавању геноцида над Јерменима од 1915. до 1917. године, Радмановић је оцијенио да њено усвајање у парламенту Српске неће угрозити односе са Турском.

„Мислим да ће ова Декларација бити усвојена. Предлагач Декларације – предсједник Републике Српске Милорад Додик добро је сачинио њен текст“, рекао је Радмановић, подсјетивши да Турска стално инсистира на геноциду у Сребреници и да због тога БиХ није нарушила односе са том земљом.

Он је навео да је сада прилика да први пут буде усвојена Декларација о осуди геноцида НДХ над Срвима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату, коју је предложила опозиција у парламенту Српске.

 

Архива