Додик: Суд и Тужилаштво служе за политичко моделирање

21.09.2015 Актуелно

Додик је рекао да о квалификацији да се „референдумом о правосуђу крши Дејтонски споразум“ најбоље говори „став једног Американца који је рекао да је референдум кршење Дејтона, али да не траже од њега да се позове на тачку која се крши“.

„То одсликава начин на који раде: сила која апсолутно не уважава реалности ни потписане документе и која покушава да то што је наметнуто у прошлости легализује сталним притисцима и изазивањем страха код одређеног броја људи“, истакао је Додик за „Њузвик Србија“.

Додик је нагласио да је сада у фокусу сила искључиво намјера да спријече референдум о правосуђу, из увјерења да га неће подржати Бошњаци и да би то могло да дестабилизује БиХ, а то што су суд и тужилаштво наметнути на нивоу БиХ – то би требало да „Срби прогутају и да све буде без српског учешћа као договорне стране“.

Предсједник Српске је напоменуо да се питање правосуђа покушало ријешити разговором, али да није успјело, додавши да у БиХ никада није успостављен базични консензус унутрашњих политичких снага.

На питање да ли то странци виде, Додик је рекао да виде, али игноришу. „Када желите нешто да ријешите, онда сте ви њима стали на жуљ. Откуда таква дрскост!? А свјесни су да управо суд и тужилаштво на нивоу БиХ служе за политичко моделирање, а не да се баве правом и правдом“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је немогуће да суд у Бањалуци нема право да процесуира злочине почињене на територији коју покрива.

„То су апсурди! Ријеч је о клаоници правној која је урађена само за Србе!“, истакао је Додик.

Он је као примјер навео случај Насера Орића, који је оптужен у Бијељини и чији је предмет преузело Тужилаштво БиХ, гдје је девет година „стајао у ладици“.

„Дотле умре троје кључних сведока. Фарса! Само Србима такве глупости можете подметати! Дајте да се бавимо питањем рата на објективан начин“, поручио је Додик.

На питање какав је то усуд да Срби и у Србији и у Републици Српској не могу да дођу до консензуса, Додик је рекао да не дају странци, а да су „издајници из СДС-а моделирани“.

„Путем група, невладиних организација, амбасада, посебно САД, Британије и још неких западних земаља, са једним бројем људи из СДС ‘раде’ годинама. Импресионирани су ти плиткоумни издајници разним салонима у које су их водили, понешто од њих и прихватали, или створили убјеђење да су они рјешење које прижељкују са Запада“, рекао је Додик.

Коментаришући тврдњу „Њузвика“ да СДС, који је некада водио државотворну политику, данас аминује одлуке којима се крши Дејтон, те да прихватају суд у Сарајеву, а, по логици ствари, они би требало први да настрадају, Додик је рекао да они слушају слијепо, те да зато и не чуди њихов пут, оријентисаност на босански концепт.

„Данас амбасадор САД каже да је причала са онима који су направили Дејтон и да он не би требало више да постоји. А они гутају! Шта има везе што каже једна Американка. Постоји међународни документ, гаранти. То је једино важно. Она ће бити овдје двије године, прави каријеру… Њу не занима уопште ова прича, а нас не би требало да занима шта говори и све оно што било ко говори а није у складу са чињеницама. То што је неки Холбрук причао овако или онако: па знамо то. Клинтонови кадрови живе 10-15 годинама на каријерама које су направили на БИХ, на сатанизацији Срба“, констатовао је Додик.

Он је подсјетио да је прије седам-осам година, када се градила зграда владе Републике Српске, пласирана огромна прича о проневјерама, криминалу, па су након четири године истраге „отписали да Додик нема ништа с тим“, а тек данас, осам година послије, фирма која је то градила добија одлуку да нема елемената за кривичну одговорност.

„Медији у региону су галамили, срамну улогу су одиграли и неки у Србији. Након осмогодишњег мрцварења фирма је, чудом, преживјела. Нико није с њима хтио да ради, лаж се представљала као истина. А нико се није нашао да пита шта се даље дешава, да јави како Додик одавно није под истрагом… Након свих година тортуре то исто тужилаштво пише да нема елемената одговорности. Нико се није извинио“, подсјетио је Додик.

Он је нагласио да је против њега подигнуто шест оптужница због тога што је рекао да су Маркале сумњиве са становишта тога ко је извршио напад, позивајући се на судију који је то изјавио у Хашком трибуналу.

„Кантонална скупштина Сарајево је донијела одлуку да Додика тужи због кршења овога или онога. То што је судија рекао – нема везе. И ја морам да пролазим кроз све те процесе. Не допуштају вам да дођете у позицију да писнете о било чему што им не одговара.

Када кажете да је Сребреница политизована, појаве се мајке из Сребренице, туже, да је немогуће да је граната, испаљена чак 72 километра са подручја гдје су били Срби, пала на трг у Тузлу и побила људе са прецизношћу која је запањујућа, да су све експертизе потврдиле да је то немогуће, онда из Тузле поднесу кривичну пријаву. Дакле, ако неко хоће да држи до свог комодитета не смије да проговори! А онда значајан број медија и код Срба, у Београду, то прихвата као доказ криминализације!“, истакао је Додик.

Када се изнесу критике на рад правосудних институција у БиХ, наводи предсједник Српске, одмах неко скочи и каже – „боји се Додик“.

„Па имали су све ове године на располагању, што нису нешто процесуирали. Сада се то рјешава на потпуно накарадан начин. Рекли смо да не могу исти да буду судије у два суда. То нема нигдје на свијету! И када кажете – референдум, онда вам припишу све и свашта“, напоменуо је Додик.

БиХ је трулеж и сама ће се распасти

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је БиХ трулеж и да ће се сама распасти, истакавши да су томе допринијели и странци својом ароганцијом и игнорисањем реалности.
„Ово је трулеж. Немате ништа ту. Све што се одлучи на нивоу БиХ је менторство странаца. Све што смо покушали сами да урадимо странци су спријечили“, нагласио је Додик.

Он је поновио да је БиХ неуспјешна држава, и да то чак и странци наводе, иако су немогућности да БиХ опстане као држава допринијели сами – арогантном силом и игнорисањем реалности, институција, демократских избора за које су, од 1996. године, говорили да су фер и поштени.

„Ко им се супротстави проглашава се криминалцем, корупционашем, каче му истраге… Задржавају приступ који је виђен и на другим просторима: вјежбају како да направе државне кризе“, напоменуо је Додик за „Њузвик Србија“.

Он је подсјетио да су САД и друге велике силе раније рекле да се Дејтонски споразум мора потписати и да је то урађено, да би се сада од њихових званичника могло чути да „Дејтон никада није ни претендовао да буде сталан, да је ту био да заустави рат“.

„Поручују да хоће да нас стегну толико да нам разграде то што смо прихватили, то што се зове Република Српска“, рекао је Додик, те оцијенио да они упорно покушавају да принесу месо како би се монструм БиХ хранио, а да је најчешћа храна узимање надлежности Српске, наводећи као примјер стварање Суда и Тужилаштва БиХ.

Он је нагласио да се то „храњење монструма“ може видјети и кроз послијератни период, те да се данас, ко год се супротстави напорима за унитарну и централистичку БиХ, прогласи као заштитник лоповлука.

Предсједник Српске је поновио да је грешка што је створена БиХ и да ту грешку „живе генерације“, оцијенивши да БиХ каква је данас не би ни била направљена да је прије стварања Дејтонског споразума урађена дубља историјска анализа и да се жељела стабилизација прилика на овим просторима.

„Једини разлог је да неко жели дестабилизацију, не само БиХ, већ цијелог региона. Све су свели на стереотипе. Запад функционише на стереотипима, поготово ако се ради о рубним, њима неинтересантним подручјима“, каже Додик.

Предсједник Додик је нагласио да Српска није против ЕУ, али да је често рањавана политиком ЕУ по питању уважавања њене аутономије.

„ЕУ треба да буде неутрална, објективна. А није. Наша политика је мотивисана потребом да очувамо аутономију, ојачамо, што није баш коресподентно са оним што у Бриселу желе“, истакао је Додик.

Говорећи о бошњачком члану Предсједништва БиХ и предсједнику СДА Бакиру Изетбеговићу, Додик је рекао да Изетбеговић намеће фарсу миротворца, а циљ његовог политичког дјеловања је унитарна, „муслиманска Босна“, те да за њега Република Српска не постоји.

„Неће то рећи, али како ради – то је то. Знају то странци. Све што раде СДА и Бакир, раније његов отац /Алија/, који је написао Исламску декларацију, а син чита сваки дан на послу и кући – раде да буде тако“, наводи Додик.

Он истиче да је Изетбеговић подржан од Запада иако је у БиХ довео Ал каиду, муџахедине који су развили глобални процес исламског фундаментализма, о којем, прије распада бивше Југославије, готово да није могло да се чује.

„Сада постоје екстремисти овог обима! Немате ниједну терористичку мрежу да нема неки спој са БиХ. Од оних који су напали САД, Мадрид, Лондон… То им је Алија пружио, а Бакир наставља. Али, Запад је и даље спреман да остане при глобалној кривици Срба. Приватно ми то признају, правдају се да је то ствар неких глобалних одлука“, каже Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да је међународна заједница давно промовисала систем неравноправности Срба, те истакао да се од њега не може очекивати да „томе аплаудира“ и поручио да га потпуно апсурдна ситуација не удаљава од циља да ће све учинити да одбрани аутономију Српске и да је постави на чврсте темеље.

Архива