Додик: Српске представнике у институцијама БиХ позвати на одговорност

04.09.2015 Актуелно

Према његовим ријечима, понашање СДС-а на нивоу БиХ је такво да „сахрањује шансе Републици Српској за постојање у догледно вријеме“.

Он је најавио да ће СНСД на наредним сједницама разматрати и иницијативу да у кривично законодавство Српске буде уведена одредба кривичне одговорности за рушење надлежности Српске и неовлаштено преношење њених надлежности на било који други ниво.

Додик је истакао да је на данас одржаној сједници Предсједништва СНСД-а констатовано да представници из Републике Српске на нивоу БиХ не представљају Републику Српску и доносе низ одлука које нису у интересу Српске.

„Видљиво је да политика Младена Босића и СДС-а није само издајничка, него велеиздајничка и да је сваким даном све видљивија“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након сједнице Предсједништва СНСД-а.

Према његовим ријечима, издајничка политика СДС-а могла се виђети и на одлукама у вези са урушавањем интереса Аеродрома у Бањалуци у корист неких других аеродрома који немају такву техничку опремљеност.

„Предсједништво СНСД-а одлучило је да сачини и достави информацију јавности о кршењу интереса Српске у органима на нивоу БиХ од стране СДС-а и његових партнера“, истакао је Додик.

Он је додао да за сада представници из Републике Српске на нивоу БиХ намају никакву сарадњу са институцијама Српске, те да воде политику подаништва према Бакиру Изетбеговићу и СДА.

Када је ријеч о покретању кривичне одговорности због урушавања интереса Српске, Додик је навео да је то за сада идеја која ће се даље разрађивати, али да сматра да је то неопходан механизам.

„Наравно да треба процесуирати и казнити оне који воде издајничке процесе јер напросто нема другог начина да људи постану одговорни за своје мандате“, рекао је Додик, истичући да је СДС једну политику водио прије избора, а другу послије.

Он је додао да СДС не проводи ни политику борбе против криминала и корупције о којој толико прича, већ само политику борбе за фотеље.

ПОЛИТИЧКО ПАРТНЕРСТВО СНСД-а СА СДА НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изјавио је да СНСД нема намјеру да сарађује са Странком демократске акције као политичком партијом, која у континуитету показује лоше намјере према Републици Српској.

„СНСД и СДА немају сарадњу, нити ће је имати. Могу се наћи на нивоима власти и тамо заступати своје ставове, али никакво политичко партнерство не долази у обзир“, поручио је Додик, новинарима након сједнице Предсједништва СНСД-а.

Додик каже да нема разлога да се састаје са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем, који је данас у Бањалуци, јер су њихови ставови потпуно различити, али и да разумије његову потребу да у Републици Српској има полтроне.

„Он се понаша веома славодобитно.Неки дан у Зеници рекао је да има добре сараднике у Републици Српској. То иде на штету Републике Српске, али за то се не може кривити Бакир Изетбеговић, јер да нема људи из СДС-а, то се не би дешавало“, рекао је Додик.

Иако је у згради Народне скупштине данас и сједница Предсједништва СДА, Додик је нагласио да није предвиђен страначки сусрет, нити састанак на било ком нивоу.

„Бакир Изетбеговић је бошњачки члан Предсједништва БиХ и ако буде питања због којих треба да се састану чланови Предсједништва БиХ са представницима органа Републике Српске, није спорно. У овом тренутку не видим ниједан разлог, нити потребу за тим“, поручио је Додик.

Додик истиче да му је драго што је Изетбеговић у Народној скупштини, односно у институцијама Републике Српске, што значи да су коначно прихватили Републику Српску као такву.

„Тако ћемо то тумачити. Вјерујем да он неће ово демантовати и да његов долазак овђе потврђује стабилност Републике Српске. Радује нас да је он овим манифестовао подршку Републици Српској“, каже Додик

Додик је поновио да Главни одбор СНСД не прихвата било какво учешће у заједничким институцијама БиХ у оваквој констелацији односа.

„Ми ако одемо, а отићи ћемо, као несумљив ауторитет и представник Републике Српске тамо нећемо бити допуна било коме и не размишљамо да се укључимо у рад Савјета министара БиХ, који показује перманентну неспособност за било шта“, рекао је предсједник СНСД-а.

Он је додао да су у Савјету министара БиХ штошта говорили да ће бити урађено, али није, па је прича о економској агенди, очигледно, покриће за то.

„Видљиво је да су двије ентитетске владе усвојиле механизам координације, а да Савјет министара БиХ није, што говори о проблемима између њих самих. Ми у Републици Српској, никада нисмо имали тај проблем“, каже Додик.

СРПСКОЈ ПОТРЕБАН СВЕОПШТИ ЗAМАХ

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да СНСД стоји иза споразума са коалицијом на нивоу Републике Српске и тражи хитно провођење свих раније постигнутих договора и потписаних споразума.
„Када је ријеч о стању у Српској, СНСД тражи нови замах у политичком раду и дјеловању на свим нивоима и поред чињенице да смо дали одговоре на све изазове које смо имали у посљедње вријеме“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након сједнице Предсједништва СНСД-а.

Додик је навео да је Српска у мандату владајуће коалиције стабилизовала свој институционални капацитет, а да су СДС и ПДП у претходним мјесецима „само говорили лажи како ће сакупити нову скупштинску већину“.

„Институције на нивоу Републике Српске имају довољно капацитета да одлучују“, истакао је Додик.

Он је додао да је на сједници Предсједништва СНСД-а било ријечи и о питању миграната у региону и Европи, чије су институције показале игнорантски приступ овом питању, а због чега људи страдају.

„Сматрамо да БиХ до сада није ријешила питање миграција и избјеглица и да би свака концентрација избјеглица на овом простору могла да угрози економску, па чак и политичку ситуацију у БиХ“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ не располаже никаквим капацитетима за смјештај избјеглица, нема довољно новца за исхрану тих људи, нити процедура да ријеши њихово питање.

Он сматра да треба тражити јасан одговор ЕУ у вези са питањем миграција због све чешћих информација појединих фактора из БиХ о спремности земље да прихвати мигранте.

Додик је рекао да је Предсједништво СНСД-а донијело данас више од 25 закључака од којих се већина односи на економску и социјалну ситуацију у Српској и БиХ, а који ће бити упућени на даље поступање.

Осим тога, каже Додик, утврђен је и пословник о раду Предсједништва СНСД-а, те одлучено да на наредној сједници буду именовани извршни секретари и донесена одлука о формирању радне групе за формирање Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево.

Додик је рекао да се одређени закључци са данашње сједнице односе и потребу реконтрукције одређеног броја одбора СНСД-а.

фото галерија

[widgetkit id=66]

Архива