Додик: Смањити међународни интервенционизам у БиХ

21.09.2015 Актуелно

Штрахе је рекао да је тужна чињеница да се представници међународне заједнице у БиХ и даље баве „дисциплиновањем Срба“, тиме што им оспоравају демократско право на референдум, односно жељу за аутономијом, што су углавном одлуке високог представника.

Он је истакао да треба прекинути тај крајње неправедан третман и да се не може Српској забранити право на референдум, као што је и у другим крајевима Европе тражено, наводећи између осталог примјер Каталоније у Шпанији.

„То је право народа Европе и због тога подржавам чињеницу одржавања референдума“, рекао је Штрахе.

Он је оцијенио да треба смањити мијешање међународне заједнице у унутрашња питања БиХ да би се створило демократско друштво са ефикасним и одговорним институцијама.

„То су требали помагати, а не умјесто тога да експериментишу са рјешењима. Због тога је крајње вријеме да се народима препусти одлука како ће они своју будућност креирати“, нагласио је Штрахе на конференцији за новинаре након састанка са Додиком, који је и лидер Савеза независних социјалдемократа.

Штрахе је рекао да је на састанку договорено и да се интензивира сарадња Слободарске партије Аустрије и СНСД-а, напоменувши да је Слободарска партија дуги низ година поуздан партнер Аустријанаца са српским коријенима, којих има више од 300.000 и који су се савршено интегрисали у аустријско друштво.

Додик је на конференцији за новинаре након састанка подсјетио да са Штрахеом у континуитету размјењује мишљења о свим важним питањима и захвалио за ниво разумијевања које Слободарска партија Аустрије налази за ситуацију у БиХ.

„Не тражимо никог ко је навијачки настројен према нама, него оне који су привржени истини и праву људи да одлучују о својој судбини и зато подржавамо напоре Штрахеа и у овој земљи“, истакао је Додик.

Додик је позвао људе српског поријекла који су у Аустрији нашли нови живот и интегрисали се у аустријско друштво да подрже политику Штрахеа и његове партије и кандидате на његовим листама јер, како је рекао, управо та политика омогућава реалан однос према ономе што су вриједности.

Он је рекао да је ситуација данас таква да БиХ има свој писани Устав и праксу која је потпуно другачија од тог Устава јер је високи представник кршио овлаштења која је имао, прибављао себи права да намеће законе, а није имао право да то чини и тиме промијени политички систем.

Предсједник Српске је подсјетио да су, нажалост, двојица држављана Аустрије били високи представници у БиХ, од којих је један је још тамо, а који су масовно кршили међународно право и људска права доносећи одлуке мимо тог права и Дејтонског споразума, а сходно некој политичкој вољи која се конституисала у том тренутку, те промијенили политички систем.

„Наш глас против такве праксе дуго није могао да продре у Европу, да дође до високодемократизованих земаља каква је Аустрија и управо мој сусрет ранијих година са Штрахеом и члановима његове партије допринио је разумијевању такве ситуације, на чему сам веома захвалан“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, 20 година након мира у БиХ високи представник у БиХ прима плату од 24.000 евра плус додатна средства, што је укупно око 40.000 евра мјесечно.

„Наравно, то плаћа међународна заједница, али оно што ми не пристајемо је да се то књижи као помоћ нама јер то није никаква помоћ него даље задржавање нестабилности у БиХ“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је са Штрахеом разговарао и о процесу миграција, што није само дневно и хуманитарно питање, већ и питање које ће утицати на тенденције у будућности у земљама ЕУ.

Он је оцијенио да се Европа не сналази по том питању, нема заједничког става и не може да то ријеши ефикасно. „Мислимо да миграције нису само тражење сигурног мјеста од насиља, то су могли да имају и у Турској, него су покренуте према Еворпи и Балкану с намјером да се у будућности промијени политика и структура на тим просторима“, оцијенио је Додик.

Он је захвалио Штрахеу који је прије неколико мјесеци довео у Бањалуку велику пословну делегацију када су почели разговори о привредној сарадњи, те напоменуо да Аустрија много улаже у Српској, наводећи примјер великог броја банака и предузећа из реалног сектора – три минихидроелектране.

„Нова послован култура и технологија значе Српској и то показује прави пут привредне сарадње“, рекао је Додик.

Додик је на конференцији навео да СНСД не дијели заједничке вриједности са Социјалдемократама Аустрије, који су, како је рекао, нажалост, дуго година били у функцији ширења илузија о БиХ и послали два висока представника која су кршила међународна и људска права.

„/Волфганг/ Петрич био је директан изданак те партије, и наравно да у том погледу нисмо могли да сарађујемо, нисмо могли да прихватимо да Социјалдемократи прихватају кршење тих права, а било је и неких других кршења, па чак и криминала тих људи. То нас је разишло, ми нисмо хтјели да будемо послушници“, појаснио је Додик.

Додик је истакао да је политика коју води лидер Слободарске партије у Аустрији Штрахе рационална и реална.

„Ако са идеализмом идете у будућност, будите сигурни да ћете се једног дана срести са проблемима које види Европа, са евром, Грчком, дужничком, мигрантском кризом. У том погледу идеализам не помаже, потребна су рационална и реална рјешења, каква је политика Штрахеа“, рекао је Додик.

У част предсједника Републике Српске, предсједник аустријског парламента организоваће у Бечу пријем у Палти „Епштајн“.

Архива