Додик: Проблем миграната треба да ријеши ЕУ

24.09.2015 Актуелно

Додик је истакао да Европа затварањем граница покушава да рјешава проблем миграната прије него уђу у ЕУ, оцијенивши да Брисел није коректно реаговао према Србији која ничим није допринијела мигрантској кризи.

Предсједник Додик изјавио је да мигранти кроз БиХ, односно Српску, могу да пролазе само под условом да је ријешен став ЕУ о томе како ће што прије напустити територију БиХ.

Додик је истакао да би било каква концентрација миграната у БиХ значајно дестабилизовала не само економску и социјалну, већ и политичку ситуацију.

 

УПАДЉИВО ЋУТАЊЕ ЕУ НА БОЛОКАДУ ГРАНИЦЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да је хрватско блокирање границе незамислив вид обрачуна у 21. вијеку, али да је још горе упадљиво ћутање ЕУ на тај потез.“Батровци су затворени већ четири дана и нико се из Брисела томе није озбиљније успротивио. Када смо градили мост на Сави на граници са Хрватском чекали смо сагласност европских института, а сада, када је неколико дана блокирана граница, ЕУ нема ниједне жестоке осуде. То значи да постоји прећутна сагласност“, оцијенио је Додик.

Додик је за дневни лист „Информер“ рекао да је Република Српска спремна да се солидарише са Србијом у вези са затварањем граница за хрватску робу, али да је то у надлежности власти у Сарајеву.

Он је оцијенио да је заустављање возила на граници нехумано, некоректно, али и правно неосновано, нагласивши да, због одлуке Хрвата, штету трпе и Србија и Српска.

Додик сматра и да земље ЕУ сносе одговорност за „сеобу народа са Блиског истока“, јер су помагале арапско прољеће.

Према његовим ријечима, дјелује и да Хрватска и Мађарска синхронизовано затварају границе и да за то имају подршку ЕУ

Архива