Додик: Посјета руских привредника значајна за Српску

24.09.2015 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик примио је данас у Бањалуци привредну делегацију из Санкт Петербурга

„Како је и договорено приликом мог учешћа на Економском форуму у Санкт Петербургу прије три мјесеца, овдје су дошли људи из администрације Санкт Петербурга који ће са нашим министрима, представницима јавне управе и предузетницима осмишљавати могућности сарадње“, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Додик је навео да су у посјети Републици Српској „специјалисти“, који раде на питањима увоза, припреме предузетника, те шеф њиховог Туристичког бироа који ће се упознати са потенцијалима Републике Српске и касније предложити начине могуће сарадње.

Он је подсјетио да је Санкт Петербург „огроман потрошач“, те да сарадња не би била ограничена само на тај руски град, већ би била проширена и на друге, сходно потенцијалима Републике Српске.

„Већ сада видим да немамо довољне количине поједине робе да бисмо могли да задовољимо њихове потребе. Зато је важно да се осмисле дугорочнији аранжмани, који ће стимулисати одређене врсте производње и тиме учинити количине већим“, истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је у Санкт Петербургу договорио да руска делегација дође у Републику Српску, не да би се бавила обичном трговином, већ да постави односе који би требало да трају у смислу припреме предузетника и произвођача из Српске са становишта извоза њихових производа у Русију.

„Овдје су људи који познају увозна правила, стандарде и који су чак укључени у дистрибуцију одређене робе у Русију“, напоменуо је Додик.

Додик је рекао да би ова посјета требало да успостави одређени однос који ће довести до специјалног трговинског аранжмана између Републике Српске и Санкт Петербурга, који има више од 5,5 милиона становника.

Он је навео да Санкт Петербург има значајне потребе за храном, посебно воћем, поврћем и месом, као и свим оним што је у вези са индустријом, прије свега, прехрамбеном, а потом и конфекцијском и дијелом металске.

Додик је рекао да ће привредна делегација из Санкт Петербурга разговарати са привредницима из Републике Српске у Привредној комори Српске о потенцијалима Републике Српске, о правилима, стандардима и стандардима извоза робе у Русију.

„Наши људи немају довољно сазнања о томе, јер се најчешће појављивао неко трећи из региона за производе које смо ми производили, а који је узимао нашу робу и пласирао на руско тржиште. Сада имамо прилику да то директно ми чинимо“, истакао је предсједник Додик.

Он је напоменуо да је за то важан састанак у Привредној комори Републике Српске, јер она у оквиру привредних грана окупља људе који ће бити заинтересовани за привредну сарадњу – од извоза воћа, поврћа, дрвне грађе, столарије, текстила, до металних предмета, за које су Руси заинтересовани.

Додик је изразио захвалност за посјету привредној делегацији Санкт Петербурга, најављујући да ће ускоро посјетити тај град, те да ће у децембру Република Српска у Санкт Петербургу присуствовати Свесловенском сајму на којем ће представити своје потенцијале.

Архива