Додик: Бошњачки вето био непотребан

09.09.2015 Актуелно

Додик је навео да је бошњачки вето на одлуку о референдуму био напотребан јер се не угрожава национални интерес ниједног народа већ, напротив, дозвољава изјашњавање о неким питањима.

„Не желећи да прејудицирам одлуку, а имајући у виду моје разумијевање ситуације, могу само да кажем да је захтјев Бошњака да се одлука стави пред Уставни суд био непотребан. Поштујући процедуре, данас смо дошли до тога, а Суд ће одлучити“, изјавио је Додик у Станарима.

Додик очекује да ће се већ сутра или у петак, 11. септембра, структурални дијалог показати да ли има шансе.

„Тражимо брза рјешења. То не могу бити рјешења са којим ће се одуговлачити. Ми нисмо ниједног тренутка рекли да нећемо одржати референдум, али јесмо потврдили да смо спремни да у структуралном дијалогу покушамо наћи рјешење за оно на шта је одговор требало дати референдум“, поручио је Додик.

Он је подсјетио да се о евидентираним проблемима у правосуђу још прије четири године разговарало са високим представником за спољну политику ЕУ Кетрин Ештон.

Додик је поручио да покушај да се кроз структурални дијалог наметне било какво јачање институција БиХ представља кршење Устава и неће моћи проћи.

Он каже да се у наредна два или три дана треба дати шанса структуралном дијалогу, који треба да пружи јасне елементе договора о томе шта треба учинити.

Структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ требало би да буде настављен сутра у Бриселу.

Вијеће за заштиту виталног интереса при Уставном суду Републике Српске разматрало је данас захтјев Клуба Бошњака за утврђивање повреде виталног националног интереса због одлуке о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Према одлуци Народне скупштине Републике Српске, референдумско питање гласи „Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору Републике Српске?“.

Архива