Цвијановић: Власт на нивоу БиХ неозбиљна и недорасла послу који обавља

13.09.2015 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је власт на нивоу БиХ, генерално говорећи, неозбиљна и недорасла послу који обавља.

Она је у интервјуу Срни навела да у прилог њеној тврдњи говоре многе чињенице, међу којима и досадашњи резултати рада власти на нивоу БиХ које они представљају „резултатима“, а уствари су фијаско.

„Такође, вјероватно само у БиХ може да се деси да један страни државник буде каменован и готово линчован, а да нико не сноси политичку одговорност и нико не буде санкционисан због пропуста у служби. И вјероватно само у БиХ може да се деси да министар безбједности јавно тврди да му је потпис фалсификован, а да предсједавајући Савјета министара каже да о томе ништа не зна, нити је аутоматски покренута истрага“, нагласила је Цвијановићева.

Што се тиче представника политичких партија из Републике Српске који су на власти на нивоу БиХ, каже Цвијановићева, они су у свом дјеловању показали апсолутну отуђеност од Републике Српске и њених интереса а, успут, показали и потпуно незнање и неспособност.

На питање да прокоментарише тврдње представника СДС-а и ПДП-а да је нови сазив Савјета министара БиХ успио да обезбиједи реализацију пројеката за Републику Српску које претходна власт на нивоу БиХ није успјела, предсједник Владе Српске је рекла да је „довољно само погледати резултате бечке конференције на којој се одлучивало о подршци инфраструктурним пројектима и да се схвати да је оно што ове партије очајнички настоје представити успјехом, заправо, прави фијаско, чиста брука и срамота“.

„На примјер, тамо су за Републику Српску одобрена једино средства од 6,5 милиона евра за мост у Градишци, док су за ФБиХ одобрена 22 милиона евра за мост у Свилају, а уз то, за ФБиХ је одобрено још неколико других значајних пројеката, укључујући и жељезничку и путну инфраструктуру, као и сарајевски аеродром, док такви пројекти нису уопште подржани у Републици Српској“, прецизирала је Цвијановићева.

Она је нагласила да овакав исход бечке конференције прво упућује на тоталну неспособност Савјета министара у цјелини, јер су укупно одобрена средства за БиХ значајно нижа у односу на земље регије.

„А, кад погледате да је направљена огромна диспропорција између два ентитета у погледу одобрених пројеката, онда је евидентна и тотална неспособност партија из Републике Српске које учествују у том Савјету министара, јер је подржан по један пројекат из Републике Српске и дистрикта Брчко, а сви остали, који су у неупоредиво већем износу, односе се на ФБиХ“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да ни за тај један пројекат у Републици Српској, који се односи на градњу моста у Градишци, министри из СДС-а и ПДП-а нису знали да се изборе како треба, јер је одобрено 6,5 милиона евра, док укупна вриједност пројекта износи 34 милиона евра.

„Све и да је ријеч о томе да ЕУ преузима на себе само половину средстава потребних за изградњу моста, а који је првобитно планирано да сноси Хрватска прије њеног уласка у ЕУ, онда то опет није 6,5 већ 17 милиона евра. Дјелује да су за Републику Српску намијенили мрвице, таман онолико да се не каже да није ништа добила, и таман онолико да странци ‘награде’ СДС, ПДП и НДП за послушност како би могли бар нечим да се ‘похвале'“, оцијенила је Цвијановићева.

„Ми смо пројекат давно кандидовали, а њихово је било да се за њега боре. Ако су мијењали или редуковали пројекат, онда су морали да консултују Министарсво саобраћаја и веза Републике Српске и добију сагласност Владе, али нису. Дјелује да министри из реда СДС-а и ПДП-а у Савјета министара нису никад ни приступили озбиљно том послу, они по правилу климају главом и потписују оно што им се сервира, јер има неко други ко за њих мисли, а тај неко други припрема и материјале које они без ријечи прихватају, не улазећи у суштину“, рекла је Цвијановићева у интервјуу Срни.

Коментаришући тврдње СДС-а и ПДП-а да је предсједник Владе Републике Српске могла да утиче на пројекте да је хтјела да учествује у Одбору за инвестиције, Цвијановићева је рекла да „предсједник Владе Републике Српске нема намјеру да даје легитимитет раду неуставног и накарадног тијела преко којег се Савјету министара дају полуге да одлучује о стварима за које није надлежан“.

„А, управо тако је конципиран такозвани Државни одбор за инвестиције, и осмишљен као савјетодавно тијело Савјета министара, преко којег се, присуством два ентитетска премијера, настоји обезбиједити легитимитет за одлуке Савјета министара у областима за које није надлежан“, истакла је премијер Српске.

Она је рекла да треба питати СДС и ПДП да ли је нормално да два ентитетска премијера, чије су владе надлежне за инфраструктуру и енергетику, дјелују као „савјетодавац“ Савјету министара, и помажу му да доноси одлуке о инфраструктурним пројектима за које тај орган уопште није надлежан.

„Пошто је предвиђено да се Одбор бави и финансијском конструкцијом пројеката и извора финансирања и да координира шта се од средстава за реализацију пројеката обезбјеђује из буџетских средстава, шта из кредита, а шта из грантова, треба питати СДС и ПДП имају ли Савјет министара и његово ново хибридно савјетодавно тијело – тај такозвани Државни одбор за инвестиције, уопште икакво право или надлежност да се баве финансијским аспектима пројеката који се финансирају средствима који су планирани буџетом ентитета, односно средствима из кредита које враћају ентитети“, рекла је Цвијановићева.

Да су хтјели да направе ствар која ће функционисати, каже Цвијановићева, онда би се ослонили на принципе механизма координације, којег су усвојили сви нивои власти.

„На примјер, узевши у обзир могућност приступа одређеним међународним средствима намијењеним за простор регије, требало је направити један координациони тим гдје би се на основу приједлога ентитета дефинисала листа приоритетних пројеката за различите области, а свакако би се узеле у обзир и потребе дистрикта Брчко, како смо то раније већ радили у одређенимм аранжманима.

Та листа би морала да буде потпуно избалансирана, а вриједност имплементираних пројеката у два ентитета би се нивелисала на утврђеној временској основи, на примјер, трогодишњој, јер није реално на краћој“, појаснила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, тај тим би радио у различитим саставима јер би уз један број сталних чланова по функцији са различитих нивоа власти, учествовали и други чланови /министри/ зависно од области из којих се договарају, кандидују и реализују пројекти.

„Ако се тај тим чак и зове Одбор, он мора да почива на координацији, а не да функционише као савјетодавно тијело Савјета министара. Устав није предвидио да ентитетски премијери дјелују као савјетодавци било коме на било којем другом нивоу власти, јер су надлежности јасно подијељене између различитих нивоа власти, и тачно се зна ко је за шта и у коликој мјери надлежан.

Ако, и поред толике приче о координацији, и коначно, усвајања документа о механизму координације, ти људи у Савјету министара, а нажалост и они из политичких партија из Републике Српске који тамо сједе, нису ништа разумјели, онда немам шта друго да кажем, осим да и они и даље тјерају по свом, а ми ћемо гледати докле ће стићи“, рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да, кад је ријеч о такозваном Државном одбору за инвестиције, нема намјеру да учествује у њему, нити у било којем другом хибридном тијелу које ће Савјету министара или неком органу на нивоу БиХ дати полуге да одлучује о оном за шта нису надлежни.

„Кад то што су накарадно успоставили поправе, представници Владе Републике Српске ће учествовати. Ако не знају како да поправе, нека прочитају коментаре које је Влада Републике Српске послала Савјету министара, јер тамо све пише“, рекла је Цвијановићева.

На питање да прокоментарише тврдње СДС-а и ПДП-а како су те партије омогућиле извоз млијека у ЕУ и то само за пар мјесеци откако су на власти, премијер Српске је у интревјуу Срни рекла да је и то једна од бесмислица које они пласирају.

„Процес испуњавања услова за извоз млијека је процес који траје годинама и подразумијева читав низ законодавних корака, као и практичних мјера које морају реализовати фарме и мљекаре, али и различите службе. Сад је завршено оно на чему се радило пар година, и било би завршено ко год да је на власти. Сав тај посао је реално требало да траје краће, али не вриједи сад образлагати који субјективни и објективни, потребни или непотребни проблеми су се током тог процеса јављали.

Али, оно што је сигурно, јесте да не постоји ниједна земља од нових чланица ЕУ са простора централне и источне Европе, те балтичког подручја која је те услове испунила за шест, седам, или осам мјесеци, а камоли за четири мјесеца, јер чак и кад су далеко брже прилагођавале своје законодавство, нису на фармама и у мљекарама тако брзо успијевале испоштовати све услове, нити су надлежне институције и службе биле оспособљене. Знајући како је тај процес текао у многим земљама, онда за изјаве попут оних ‘да су за само четири мјесеца власти СДС-а и ПДП-а на нивоу БиХ ријешени сви проблеми у вези са извозом млијека’ могу једино рећи да звуче поприлично бесмислено“, оцијенила је Цвијановићева.

Упитана да прокоментарише најаве опозиције да ће бојкотовати скупштински рад док буде говорила предсједник Владе, Цвијановићева је рекла да јој је „свеједно да ли галаме или бојкотују, јер то што су радили до избора, онда наставили након изборног пораза личи на циркус, а не на политику, мада често и на луткарску представу у којој други вуку конце, а они скакућу“.

„Они су дио плана и аранжмана који служи обесмишљавању институција Републике Српске и пуњења нивоа БиХ надлежностима које по Уставу том нивоу не припадају и шта год да кажу или ураде, за мене ће они бити и остати само то“, рекла је предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић у интервјуу Срни. /крај/тп

Архива