Цвијановић: Влада ће инсистирати на новим разговорима о судбини реформске агенде

20.09.2015 Актуелно

„Измјене Закона о акцизама нису ни предвиђене за, како то СДС тврди, ‘крпање рупа у буџету’, већ су дефинисане Реформском агендом управо како би се из акцизе на нафту и нафтне деривате, те акцизе на пиво и цигарете омогућило намјенско издвајање за изградњу путева и ауто-путева, односно за област здравства“, рекла је Цвијановићева на питање Срне да прокоментарише најаву СДС-а да неће подржати измјене Закона о акцизама БиХ.

Премијер Српске је истакла да је овакво реаговање СДС-а за Владу сасвим очекивано.

„Иако Реформска агенда садржи и обавезу да ниједан ниво власти неће блокирати њено провођење, ми смо знали да ће СДС, ПДП и НДП то чинити на нивоу БиХ, гдје су на власти, и блокирати сваки договор два ентитета, који и носе терет за провођење реформи како би тај терет учинили тежим“, оцијенила је Цвијановићева.

„Пошто смо сигурни да ће се на исти начин ове партије понашати и онда кад на дневни ред дође аранжман са ММФ-ом или Свјетском банком, Влада Републике Српске ће инсистирати на новим разговорима са представницима ЕУ и другим међународним организацијама, које су, иначе, инсистирале на томе да сви нивои власти усвоје Реформску агенду“, рекла је премијер Српске.

Она је навела да је јасно да нису сви спремни да проведу оно што су усвојили, тако да је потребно да се кроз нове преговоре анализира да ли уопште вриједи држати се исте верзије Реформске агенде или треба суспендовати ову коју су усвојили сви нивои власти, а израдити нове одвојене верзије за ентитете, јер су неке обавезе ентитета исте, а неке различите и при томе потпуно искључити ниво БиХ.

Цвијановићева је најавила да ће Влада Републике Српске инсистирати да се разговара о судбини Реформске агенде с обзиром на то да је већ на самом почетку процеса јасно да у оквиру владајуће коалиције на нивоу БиХ нема потенцијала за њену реализацију.

„Сматрам да ниво БиХ може само да нас све уведе у додатно непотребно исцрпљивање и кашњење у провођењу агенде, тако да на вријеме треба наћи рјешење“, закључила је Цвијановићева.

Архива