Цвијановић: Опозиција Српске блокира договоре два ентитета

29.09.2015 Актуелно

„Иако Реформска агенда садржи и обавезу да ниједан ниво власти неће блокирати њено спровођење, знали смо да ће представници опозиције Републике Српске то чинити на нивоу БиХ, гдје су на власти, и блокирати сваки договор два ентитета, који и носе терет за спровођење реформи. Због тога је став Републике Српске од почетка био да нема потребе за јединственим текстом агенде, да не треба сви нивои власти да је усвајају“, истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада Српске већ одавно почела да спроводи одређене реформске потезе дефинисане Економском политиком и то много прије било којег нивоа власти у БиХ, те да је показала спремност за економске и социјалне реформе, али уз пуно уважавање уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ.

„Пошто смо сигурни да ће се на исти начин ове партије понашати и онда кад на дневни ред дођу и друге тачке предвиђене Реформском агендом, Влада Републике Српске је спремна на разговоре са представницима ЕУ и другим међународним организацијама о редефинисању Реформске агенде јер је очигледно да нису сви спремни да спроведу оно што су усвојили“, рекла је она за „Независне новине“.

Портпарол Делегације ЕУ Енди Мекгафи подсјетио је да су ову агенду усвојила сва три нивоа власти те да су је подржале и све политичке партије у БиХ.

„Вријеме је да се политичке разлике ставе по страни и да се почне радити за опште добро свих у БиХ. Вријеме је да сви покажу храброст и одлучност јер нико неће бити импресиониран политичким препуцавањима“, рекао је он.

Он је навео да ЕУ сматра да ће спровођење агенде значити почетак опоравка земље, подсјетивши да су ЕУ и међународне финансијске институције обећале милијарду евра у наредне три године као директну подршку спровођењу реформи, уз додатне пола милијарде за инвестиције.

„Тај новац ће охрабрити више приватних инвеститора и побољшати укупну економију, што ће довести до више запошљавања. БиХ се налази на раскрсници, чији један

Архива