Предсједник Додик уручио одликовања за 188 погинулих бораца ВРС

15.09.2015 Актуелно

Осим одликовања, породице су добиле и накнаду на годишњем нивоу од по 250 марака.

У оквиру обиљежавања Дана несталих, предсједник Републике Српске присуствује и трибини под називом „Актуелна питања на остваривању права породица погинулих бораца у протеклих 20 година“, која се одржава у Културном центру „Бански двор“.

 

ДОДИК: СРПСКИ БОРЦИ И ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српска свих ових година, без обзира на то ко је био на власти, чинила огромне напоре да обезбиједи поштовање према породицама погинулих и несталих српских бораца и да у континуитету рјешава њихове проблеме, чак и изван својих материјалних могућности.

На свечаности уручивања Указа о додјели одликовања „Медаља заслуга за народ“ за 188 погинулих бораца Војске Републике Српске, за заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Српске у Палати Републике у Бањалуци, Додик је изразио наду да ће признања увјерити породице погинулих да Република Српска и он као предсједник нису заборавили жртве њихових најмилијих и да ће настојати да то раде и у будућности.

„Неке проблеме породица погинулих смо ријешили, иако ништа не може надокнадити губитак најмилијих, али сматрам да пажња и признање може бар за тренутак да вас увјери да Република Српска неће одустати од тога да у континуитету пружа подршку и пажњу породицама погинулих и несталих“, истакао је Додик.

Уручивање одликовања за 188 погинулих бораца ВРС (фото: РТРС)
Уручивање одликовања за 188 погинулих бораца ВРС (фото: РТРС)

Он је рекао да је Република Српска од идеје настанка до данас била перманентно изложена опасностима да нестане – на различите начине, од разних војски.

„И након рата настојало се да Срби или њихови политичари прихвате ‘утапања’ у ту фамозну причу о БиХ, која упорно, без обзира на све напоре странаца, показује неспособност да живи и која је распаднута земља по свим међународним критеријумима“, оцијенио је Додик.

Он је рекао да је свакодневна политичка борба за Српску данас једнако тешка као и у вријеме рата, у којој арогантни странци користе сваку прилику да наметну сатанизацију Срба

Додик је истакао да је Српска „гурнута у тај лонац и кува се у њему“ без могућности да на међународном ширем плану објасни да би можда најбоље било да њено становништво живи у засебним државама и у односу у којем неће бити доминације било кога.

Према његовим ријечима, јединство српске политичке елите свих ових година представљало је гаранцију за саму Републику Српску.

Он је оцијенио да су протеклих осам година, када је „идентична власт била и у Српској и на заједничком нивоу“, биле најбоље за Републику Српску и нико јој ништа није могао.

„Били смо главни играчи у БиХ и нас се питало, а сада су нас подијелили и у ситуацији смо да кроз институције морамо улагати додатну енергију да бранимо Српску. Увјеравам вас да ми ту енергију имамо“, истакао је Додик у обраћању породицама погинулих бораца.

Додик је рекао да Влада, парламент и он као предсједник Српске не оклијевају да одбране Републику Српску у сваком тренутку, чак и условима минималног, вербалног или политичког напада.

„Треба да истрајемо у томе и да се још више боримо посебно након спознаје опасности од олаког прихватања рјешења од садашњих представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ све под плаштом ‘хоће Европа или хоће овај или хоће онај’. Хтјела је Европа и осам година прије па нисмо ништа дали“, подсјетио је Додик.

Архива