Додик: СНСД спреман да преузме одговорност у власти на нивоу БиХ

24.08.2015 Актуелно

Сви који преговарају о новим коалицијама у Сарајеву треба да знају да у евентуалној сарадњи са СНСД-ом добијају снажног браниоца интереса Српске, истакао је Додик и додао да у власти на нивоу БиХ тренутно постоји огромна празнина коју попуњавају они који раде против интереса Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће онај коме је стало да најављени референдум у Српској о правосуђу БиХ не буде одржан морати да понуди рјешење кроз реформе, а прилику за то добиће 10. септембра у Бриселу на новој рудни разговора о структуралном дијалогу.

„Не буде ли јасно постављених циљева у вези са четири услова Републике Српске, референдум ће бити одржан“, поновио је Додик.

Он је рекао за РТРС да Српска очекује независност Суда и Тужилаштва БиХ, процесуирање починилаца ратних злочина, промјену Кривичног закона и да Суд БиХ не може у процесима ретроактивно да примјењује закон.

Коментаришући прекомпозицији власти у Савјету министара БиХ, Додик је рекао да СНСД, чији је предсједник, има принципијелан однос и да нигдје не жури.

„Мислим да није ријеч о прекомпозицији, нити има потребе. Нама је потребно да се види сва издајничка политика СДС-а и за то треба још мало времена. Ми ћемо, када уђемо, бити сасвим јасно позиционирани и нећемо бити љубимци Бакира Изетбеговића као што су они, већ ћемо бити они који без оклијевања бране интересе Републике Српске“, рекао је Додик.

Он каже да је то оно што мотивише за било какав улазак у власт на нивоу БиХ и да ће, када дође до тога, то бити главни принцип.

„Немамо никакве конкретне разговоре, али је евидентно чим се прича о томе да заједничке институције не функционишу, да не показују ништа, осим да лијече сујету Бакира Изетбеговића, СДС-у, Младену Босићу и другима“, рекао је Додик.

Додик каже да се, на крају, од свега тога не добија ништа, осим велике приче о реформама, бољем животу, а очигледно да је то немогуће.

„Овдје је само ријеч о томе да је СДС урадио то да је српска страна у БиХ, која је у посљедњих девет година била најјача и неприкосновена, сада постала најслабија и да само служи да дугопрочно остаје и поткопа шансе Републике Српске“, сматра Додик.

Архива