Додик: Циљ састанка није реконструкција власти

22.08.2015 Актуелно

“СНСД нема намјеру бавити се питањима реконструисања власти нигдје, ни на нивоу БиХ, а у РС ми смо стабилизовали институције и оне раде у пуном капацитету онога што морају и требају радити“, рекао је након састанка с Драганом Човићем предсједник РС-а Милорад Додик.

Након што су разговарали иза затворених врата, Додик је новинарима рекао како је, што се тиче БиХ и структуре власти, очигледно да постоје одређен застоји.

“Власт није показала способност. Велике најаве и велики успјеси готово су се разбили о неспособност те структуре да нешто тамо направи“, рекао је Додик и рекао како СНСД нема намјеру улазити у државну власт.

“Ми не желимо улазити тамо бити попуна попуна. СНСД ће ући ако има партнере који би, као што је то ХДЗ, радили на стратешким питањима која би дефинисали и који би била јасни путоказ којим би ишла БиХ, а не да се бавимо, као што то чини СДА, покушајима да прибаве овога или онога за своје политичке циљеве“, рекао је Додик.

Додик је истакао да када политичко Сарајево схвати да политички представници других народа долазе у Сарајево са ставовима које треба уважавати, онда ће у БиХ ствари кренути на боље.

„А не као што раде са СДС-ом који је пристао да буде дио политике Бакира Изетбеговића и његових кланова у БиХ. То је само краткотрајно и губитнички“, рекао је Додик, који је предсједник Српске.

Он је подсјетио да се у Сарајево иде да би се представљала Република Српска и да се састављају органи на нивоу БиХ.

„Ми немамо институционалне представнике Срба на нивоу БиХ већ представнике неких партија који не раде у интересу Републике Српске. Уколико дођемо у позицију да можемо у структурама БиХ да се бавимо питањима која су важна за Републику Српску ми ћемо ући. Није ни важно ко је од Бошњака тамо. Ми смо били тамо и кад је била СДА, али нам то није сметало да водимо политику која је била у интересу Републике“, нагласио је Додик.

Човић је рекао да састанак са Додиком не треба доводити ни у какву везу са сутрашњим састанком са предсједником СББ-а Фахрудином Радончићем.

Он је рекао како је његовог госта изненадио број новинара заинтересираних за њихов сусрет, рекао је како су њих двојица “пријатељски разговарали о пуно тема које их вежу“.

„Ови разговори које водимо, прије свега, усмјерени су на прављење неких искорак у БиХ. Ови састанци нису производ нових платформи, него континуитет размишљања да морамо да радимо добре ствари и покренемо процесе у БиХ посебно када је ријеч о социјалној и економској политици, те да кроз реорганизацију обезбиједимо равноправност“, рекао је Човић.

„Са Додиком углавном има усуглашене ставове о великом броју питања из наше будућности јер углавном смо разговарали о ономе што је будућност БиХ и ономе што би ми требали радити у сљедећих годину, двије дана“, рекао је Човић.

„Многи знају рећи тко зна што их веже, нас веже нас само један коректан, пријатељски однос“, рекао је Човић и додао како је Додика упознао са ситуацијом у Федерацији БиХ као и о ономе како он види ситуацију у БиХ. Додик је, каже, њему пренио информације о активностима које проводи као предсједник РС.

17.15 Додик је истакао да Срби и Република Српска сигурно неће ратовати и да је референдум у Републици Српској усмјерен ка миру и рјешавању проблема у правосуђу БиХ.

„Ми сигурно нећемо ратовати, а ако Бакир Изетбеговић има припремљене неке харанге то ћемо сазнати веома брзо. Ми немамо никог“, нагласио је Додик, коментаришући наводе лидера СДА да ће референдум у Српској довести до међуетничких сукоба.

Предсједник Српске подсјетио је да је расписивање референдума било с циљем да се реформише правосуђе на нивоу БиХ.

Оно што је наметнуто од високог представника, навео је Додик, мора да се прилагоди потребама свих у БиХ и да се уважи уставни поредак у БиХ.

„Ако можемо промијенити неколико закона у БиХ, онда је циљ постигнут и нема потребе за референдумом“, рекао је Додик.

Уколико референдум буде одржан, Додик је истакао да ће након тога Народна скупштина Републике Српске усвојити потребне законе у којима ће се јасно одредити шта је воља народа у Републици Српској.

Додик је нагласио да је сарадња СНСД-а, чији је лидер, и ХДЗ-а БиХ веома добра. „СНСД и ХДЗ имају уравнотежен приступ свим отвореним питањима, преко питања ‘Сејдић – Финци’, механизма координације, до реформских питања“, рекао је он.

Предсједник Додик нагласио је да би Реформска агенда требало да буде спроведена, али да је пуна мањкавости јер нису обухваћене многе монетарне и фискалне мјере које су неопходне да био се БиХ стабилизовала и могла да напредује.

Према његовим ријечима, Реформска агенда је декоративан документ који је требало да задовољи сујету оних који су је писали и покушали да је наметну као искорак.

„Нема великог искорака ако не реагујете на чињеницу да ЕУ мјесечно штампа 60 милијарди евра до цифре од 1200 милијарди и да ће то неминовно умањити вриједност евра. Чињеница да је конвертибилна марка везана за евро требало би да окупи људе у БиХ да размишљају како се бавити монетарним питањима, а не да то остане само у сфери онога што странци чине“, нагласио је Додик.

Наиме, данас у Мостару Додик се се састао с предсједником ХДЗ БиХ Драганом Човићем, а у суботу је планиран састанак са предсједником СББ-а Фахрудином Радончићем.

17.44 Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је да се ставови предсједника Републике Српске и лидера СНСД-а Милорада Додика до краја морају уважавати јер је то изборна воља српског народа и да ће се, без тога, све у БиХ вртјети у круг.

„Што прије схватимо да ми у БиХ требамо наћи рјешење, биће нам лакше. Морамо разумјети да у БиХ живе представници три конститутивна народа и да је продукт уставне равноправности три народа коначно рјешење за функционисање БиХ“, навео је Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ.

Човић је новинарима рекао да његов данашњи састанак са Додиком у Мостару не треба доводити у везу са сутрашњим сусретом са предсједником Савеза за бољу будућност /СББ/ Фахрудином Радончићем и реконструкцијом власти.

„Ови разговори које водимо су прије свега усмјерени да остваримо неки искорак у БиХ. Ови састанци нису продукт неких нових платформи, него континуитет размишљања да морамо радити добре ствари и покренути процесе у БиХ када је ријеч о социјалној и економској политици, те да кроз реорганизацију обезбиједимо равноправност“, рекао је Човић.

Говорећи о реконструкцији власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/, Човић је нагласио да тај ентитет тренутно има мањинску владу, те да увођење у власт још неких мањих странака није квалитетно рјешење.

Он је напоменуо да улазак ХДЗ-а 1990 у власт није опција.

„Извршна власт постоји. Питање је када ћемо добити неку нову структуру власти. Нама требају озбиљни партнери за искораке јер не можете усвајати реформске законе са концептом од 48, 49 или 50 руку у Парламенту ФБиХ. За то морате имати снажну подршку. Ако такви закони прођу запећемо на неком другом кораку јер евидентно немамо већину“, рекао је Човић.

Кометаришући расписивање референдума у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ, Човић је рекао да би било добро ако би се сада ријешили проблеми који су проузроковали његово расписивање.

„Жалосно је да ја као члан Предсједништва БиХ говорим да БиХ није правна држава. Ми требамо направити правну државу, па неће бити разлога да се отварају оваква питања“, рекао је Човић.

Одговарајући на питања новинара о формирању власти у Херцеговачко-неретванском кантону Човић је рекао да је предсједника СДА Бакира Изетбеговића замолио да га информише може ли СДА обезбиједити потребне руке подршке за формирање владе тог кантона.

„ХДЗ има 11 руку, а СДА треба обезбиједити девет. Ако не може, треба рећи да не може. Мени се чини да они то неће моћи и да ћемо добити информацију да ми то урадимо“, рекао је Човић.

Он је додао је да ХДЗ БиХ може обезбиједити потребну подршку, али да ће тада услови за формирање власти бити промијењени.

Архива