Додик: Тек сад су широм отворена врата за кретање ка ЕУ

16.07.2015 Актуелно

„Биће управо супротно. Тек сад се широм отварају врата за свеобухватни дијалог и отклањање бројних недостатака у погледу Суда и Тужилаштва БиХ. Структурални дијалог је, нажалост, та врата само одшкринуо, и забиљежени су тек милиметарски помаци иако је процес трајао четири године“, рекао је Додик одговарајући на питање да ли ће одлука о референдуму нарушити европски пут БиХ.

Он је нагласио да су структурални дијалог највише опструисали политичко Сарајево и поједини дијелови међународне заједнице који нису жељели успјех Европске уније.

„То је нама увијек било јасно. Ми смо жељели тај успјех, да није било тако, не бих поклонио повјерење /некадашњем високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност/ госпођи Ештон да партнерски уђемо у тај процес. У сваком случају, оно што се жели постићи референдумом и оно што се првобитно намјеравало постићи структуралним дијалогом је потпуно компатибилно“, појаснио је предсједник Српске.

Он је нагласио да је осуђивање одлуке о референдуму недемократски, нецивилизацијски и, управо, антиевропски чин.

„Није прекршен Дејтонски споразум, нити је Народна скупштина, која је израз демократске воље грађана, изашла из свог мандата, нити оно што се овом одлуком жели постићи на било који начин ремети кретање БиХ ка Европској унији. Управо супротно“, поручио је Додик.

Архива