Додик: Русија није дозволила да се проблематизује ситуација у БиХ

08.07.2015 Актуелно

Предсједник Републике Српске захвалио је Русији за за разумијевање ситуације у региону и онемогућавање усвајања приједлога британске резолуције о Сребреници, којом би се само продубиле подјеле унутар Босне и Херцеговине и дестабилизовао регион. Додик је захвалио и онима који су били уздржани приликом гласања.

– Због неспособности Велике Британије да поправи свој међународни рејтинг услиједио је овај срамни приједлог резолуције. Кључно је што он није усвојен, јер би тада Британија сносила одговорност за подјеле које ће тек бити изражене. Вјерујем да ће сада у БиХ услиједити општа атмосфера негирања и осуде, прије свега Русије,  додао је предсједник Српске.

Додик је поступање Британије назвао циничним и понижавајућим за Србе те истакао како је британска страна, кроз дјеловање међународне заједнице, одувијек дјеловала на штету српског народа и његових историјских и националних интереса.

– Осуде британског понашања тек треба да услиједе, јер је злоупотреба њихове позиције довела до овакве ситуације, додао је предсједник Српске.

Предсједник Додик каже да нико не негира огроман злочин у Сребреници и да треба изразити саучешће свима који су страдали и њиховим најмилијима, мислећи при томе и на Србе и на Бошњаке.

Додик је позвао на формирање заједничке комисије која би направила коначан извјештај који би био обавезујући за све и оцијенио да би евентуално усвајање резолуције о Сребреници сличне овој сутра у Европском парламенту у Стразбуру зауставило европски пут читавог региона.

Британска резолуција у Савјету безбједности УН није усвојена јер је Русија уложила вето.

За Резолуцију је гласало десет чланица , Русија је била против а уздржане су биле Кина, Нигерија, Венецуела и Ангола. Усвајање Резолуције о Сребреници било би контрапродуктивно, рекао је у Савјету безбједности УН руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин.

Архива