ДОДИК: НА ПОДРУЧЈУ БРАТУНЦА И СРЕБРЕНИЦЕ У ПРОТЕКЛОМ РАТУ ДОГОДИО СЕ ЗЛОЧИН У КОНТИНУИТЕТУ

04.07.2015 Актуелно

„Оно што је сада проблем јесте то што се један злочин признаје, међународно верификује, да му се снага резолуције УН, а прелази се преко помора дјеце, жена српске националности“, рекао је Додик данас на обиљежавању 23 године од великог српског страдања у околини Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године.

 

Обраћајући се окупљенима, Додик је истакао да је чудно објашњење да се злочин над Србима догодио у континуитету двије-три године, а да је злочин над Бошњацима концентрисан у једном кратком времену и запитао у чему је разлика у умирању.

„Зар можда није већи доказ веће свирепости то да сте овдје у континуитету двије или три године убијали недужне људе“, рекао је Додик.

Додик је истакао да је Велика Британија континуирано доказани фактор лоших потеза и намјера према Србима, подсјећајући да је Британија мешетарила покушавајући да одржи Отоманску империју, као и да је у БиХ послала високог представника Педија Ешдауна, који је срамотно кршио међународно право, као и права Срба и Дејтонски споразум.

„Сада нам сервирају резолуцију у којој желе да нам кажу да смо ми народ једини записан у документима УН као геноцидан. Наравно да је то неприхватљиво“, навео је Додик, те поновио да та резолуција не представља никакво помирење.

Додик је напоменуо да није спорно да треба одати почаст и жртвама бошњачког народа, већ да су спорне политике које се воде на томе – да се у УН упише да је над бошњацима почињен геноцид на бази лажних изјава и извјештаја, који су радили „опет Педи Ешдаун и британска булумента“ и натјерали тадашњу владу Српске да потпише срамни извјештај који није тачан.

„Нема доказа о броју који се тамо помиње, а на бази тога је Хашки суд говорио о геноциду над Бошњацима, Све лаж у континуитету! А, онда нам кажу не смијете да негирате. Како да не негирамо лаж? Па, ви не говорите истину! Гдје је 8.300 људи? Шта је са 3.500 наших“, рекао је Додик.

Додик је истакао да српски народ не жели сукобе него да поштује све жртве.

„Поштујемо и жртве сахрањене одавде неколико километара, то су жртве и људи који су убијени и треба да жалимо за њима. То није проблем. То је било беспотребно. Свако убијање није имало смисла, али је то био рат, који не носи са собом правила, него једну врсту хаоса“, рекао је Додик.

Додик је поручио да се за то не може осудити само један народ.

„Српски народ није геноцидан. Како је могуће да Јасеновац није геноцид, а да Сребреница јесте? По којим је то критеријумима могуће? По критеријумима великих, као што Велика Британија игнорише интерес српског народа? Само по том критеријума, нема другог“, навео је Додик.

Он је рекао да Срби треба да се окупе у што већем броју на поменима жртвама, али и да буду политички јединствени око циљева који су јачање Републике Српске.

Према његовим ријечима, ти циљеви нису на штету другога и трећега, мањега или другачијег, јер су сви они добродошли у Српску, али да је Српска доминантно република српског народа, који ће одлучивати о њеној судбини.

„Неће одлучивати Сарајево, ни Британија. Ако имамо вољу, а имамо, Република Српска је трајна и не може јој нико ништа“, истакао је Додик.

Комплетан говор предсједника Додика можете погледати ОВДЈЕ

Архива