Додик и Вучић: Спремни на разговор о референдуму ако нестану разлози за његово одржавање

17.07.2015 Актуелно

„Република Српска је спремна да разговара о Суду и Тужилаштву. Могу да буду професионални и у оквиру својих ингеренција, и да се не мијешају у правосуђе Српске. Кад то завршимо – нестају разлози за референдум. Уколико се не деси договор – остајемо при референдуму“, рекао је Додик након састанка са премијером Србије Александром Вучићем.

Истиче да је народ у РС узнемирен и да је одговорност на политичарима да им гарантује сигурност. Говорећи о одлуци о референдуму, Додик је рекао да је циљ тога да се ситуација у БиХ мора завршити изјавама народа.

„Није Република Српска против БиХ, али јесте против наметнутих рјешења“, рекао је Додик.

Предсједник је поновио да нико у Српској референдумом не позива на рат, већ на демократско изјашњавање.

Српска није за унилатералну акцију, али ни за понижења, истакао је Додик и додао да, ако не буде договора о надлежностима Суда и Тужилаштва, референдум остаје.

Говорећи о нападу на Вучића у Поточарима 11. јула, предсједник Српске је рекао да је то организовани атентат на Вучића, наводећи да је Насер Орић био на комеморацији у Сребреници, прерушен, те подстрекавао оно што се дешавало.

Вучић је захвалио предсједнику Републике Српске што је изразио спремност да се разговара о референдуму, наводећи да се Србија ни на који начин не мијеша у унутрашње ствари БиХ, ни Српске.

Он је захвалио Додику и што поштује виђење Србије, имајући у виду шири контекст да то још једном размотри.

Вучић је за почетак августа најавио комеморативни скуп који би требало да буде одржан на граничном прелазу Рача, а коме ће присуствовати комплетна руководства Српске и Србије.

Вучић је истакао да неће учествовати у кривичном поступку против лица осумњичених за напад у Сребреници. „Нека им је Богом просто“, истакао је Вучић и додао да су предсједник Додик и он сагласни да је неопходно одржати мир у региону и у БиХ.

Вучић је рекао да је са Додиком разговарао у складу са Законом о специјалним везама Србије и РС о свим пројектима који нас повезују.

„О блискости односа Србије и Републике Српске не треба трошити ријечи. Разговарамо и о свим проблемима“, навео је Вучић.

Вучић је рекао да се Србија није мијешала у унутрашње односе БиХ, али како је додао, ми волимо и поштујемо Републику Српску.

„Захвалан сам Додику што је разумио наше намјере и нашу позицију. Србија би тешко постојала без Републике Српске и Република Српске би тешко постојала без Србије“, рекао је Вучић.

Вучић је замолио предсједника Српске да још једном размотри одлуку о расписивању референдума, указујући на шири контекст тог проблема.

„Иако нисам на отворен начин постављао то питање, ради се о сувереној одлуци Републике Српске. Замолио сам у име Србије да само још једном размотре одлуку. Захвалан сам што поштује то виђење Србије за које мислим да је у овом тренутку цјеловито свеобухватно и озбиљно“, рекао је Вучић захваливши Додику што је оставио простор за разговор о референдуму.

Додао је такође да је спреман да, уколико Додик то буде тражио, „помогнемо у изношењу додатних аргумената који би допринијели лакшем сагледавању цјелокупне ситуације. Спреман сам да то урадим и ако треба пред посланицима у Републици Српској“, рекао је Вучић. Коначна одлука је, поновио је, на Републици Српској.

Предсједник Српске рекао је да је атентат на српског премијера организован од стране људи блиских бошњачким званичницима, нарочито Бакиру Изетбеговићу.

Додик истиче да се у Поточарима није догодио линч, већ покушај линча и покушај атентата о чему полиција Републике Српске спроводи темељну истрагу.

Ту је и механизам који ће Бошњаци покушати да искористе да би заштитили своје криминалне активности, рекао је Додик и додао да је тако било и са Насером Орићем, када је Тужилаштво БиХ преузело тај случај и штитило га.

„То смо могли да видимо и када су Изетбеговић и његови људи учинили да он буде пуштен и из Швајцарске испоручен у Сарајево“, рекао је Додик.

Додао је и да власти Републике Српске имају информације да је Орић био на комеморацији у Сребреници, прерушен, и да је подстрекивао све оно што се догађало.

„Зато Бакир Изетбеговић не може да говори о политици помирења, јер жели да се укине РС и успостави бошњачка држава коју је предвидео његов отац“, рекао је Додик.

Што се тиче Сребренице, додаје предсједник Српске, она је показала да је политизован догађај и да је пружена рука Александра Вучића несумњио лична жртва.

„Исто тако га је одговорност државника довела на то мјесто, а узвраћено је како је узвраћено“, рекао је Додик и додао да је Изетбеговић лично гарантовао безбједност српском премијеру.

„И могао је да обезбиједи безбједност, али очигледно да то није учинио. То не може да се заборави, већина Срба у Републици Српској то доживљава као напад на свог премијера. Када чујемо да Изетбеговић каже да је Ердоган његов предсједник онда је то у реду, а када ми кажемо да је српски премијер наш онда је то проблем“, рекао је Додик.

Вучић и Додик данас су договорили и детаље око заједничког обиљежавања прогона Срба током хрватске акције „Олуја“, а разговарали су и о отпочињању радова на мосту Братунац-Љубовија, као и робним кредитима и моделима инфраструктурног повезивања.

Архива