Цвијановић: Правосуђе БиХ накарадни експеримент

14.07.2015 Актуелно

– То је експеримент, накарадан по свом настанку, и по пракси коју тај наметнути правосудни систем примјењује. Нама је јасно чему он служи. Служи томе да се оптужницама и пресудама оствари политички циљ – да се изолује једна страна у рату и прикаже агресором и злочинцем. Кад разговарамо са странцима – представницима међународне заједнице, они се правдају да им то није била намјера. Не вјерујемо им. Ако им то није била намјера зашто нису утицали да се то промијени, већ су потпуно замијенили тезе, и онда нас који смо критиковали рад таквих правосудних институција оптужили да тобоже нападамо државу, а они то што су наметнули бјесомучно бранили као најважније обиљежје државе, рекла је Цвијановићева  уочи почетка посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде реактивирана одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

На питање Срне да прокоментариште тврдње бошњачких политичара и дијела међународне заједнице да је одржавање референдума о правосуђу кршење Дејтонског споразума и да је то напад на „државу БиХ“, Цвијановићева је рекла да „треба нападати сваку државу у којој се преко правосудних институција врши политички прогон цијелог једног народа или гдје се правосуђе ставило у функцију неправде, а не правде“.

„Зашто би БиХ била изузетак? Зашто бисмо бранили такву државу? Али, можда је боље питање зашто ти странци бране институције које не прихвата барем половина државе у којој су наметнуте? Само зато да би сакрили своје грешке, јер су оне производ њиховог експериментисања. Њима, уствари, није проблем што ће се одржати референдум јер је то политички инструмент омиљен управо у западним демократијама“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да њима није проблем референдум, али им јесте проблем што се тај референдум везује за правно насиље које су овдје вршили високи представници наводно с добрим циљем – да се направи нормална држава.

„Колико су постигли, види се. Због тога смо ми данас много даље једни од других у БиХ него што смо били чак и у периоду иза рата, због тога је наше неповјерење према међународној заједници данас веће него прије неколико година, због тога је нама данас европска перспектива тек магловити пут на који нико није озбиљно загазио“, рекла је Цвијановићева.

Да су ти странци имали избалансиран приступ према свим народима и свим дијеловима БиХ, оцијенила је премијер Српске, ми бисмо данас имали бољи амбијент.

„Било би тешко преговарати на унутрашњем плану, али би се долазило до договора. Имали бисмо сигурно статус кандидата за чланство у ЕУ. Имали бисмо праксе које нас држе на окупу, какву-такву кохезију, ништа спектакуларно, али довољно да функционишемо без међусобног оспоравања по сваком питању. Ако желе партнерство са свима у БиХ на подједнак начин још није касно и још имају прилику да то партнерство истински профункционише. Можда је баш овај референдум прилика да се то и деси“, поручила је Цвијановићева.

Цвијановић: Немогуће усвојити агенду у затвореном политичком амбијенту БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић тврди да је тешко доћи до усвајања реформске агенде у затвореном политичком амбијенту какав тренутно влада у БиХ.

Цвијановићева је истакла да је, након што су од оригиналног текста стигли до четврте или пете верзије, она постала прихватљива за Републику Српску, али да је треба још дотјерати.

– Што се тиче промовисања агенде, највећи заговорници јесу наши опозиционари из Републике Српске, који су власт на нивоу БиХ и који су прихватили оно што нису ни прочитали. Знала сам то, па сам их пустила да усвоје на Савјету министара агенду, а онда да им кажем да се тамо тражи приватизација ‘електропривреда’, рекла је Цвијановићева, преноси „Прес Република Српска“.

Она је додала да то довољно говори о несарадњи српских странака, јер се власт Српске мора служити разним триковима, умјесто да претходно утврде заједнички став.

– Они у Сарајеву као на траци усвајају све оно што им сервирају бошњачка политика или странци, а много тога и не разумију. Страшно је објашњење једног српског министра у Савјету министара да су пустили један документ зато што је ‘годинама био блокиран, а и странци траже да буде усвојен“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је страшно и то што одбијају да ратификују споразум са Свјетском банком на основу чега грађанима Републике Српске припада 36 милиона КМ, те поручила да док не буде завршена ратификација и док се не усагласи текст до танчина, нема ни агенде.

– Њих реформе ионако не интересују, већ само ‘масне’ плате које добијају из буџета БиХ. Ми ћемо реформе проводити сами, ако већ немамо партнере, закључила је Цвијановићева.

Архива