Опозција ради оно за шта оптужује скупштинску већину

06.06.2015 Актуелно

Вишковић је рекао да је оно што опозиционе странке раде сада „чиста куповина народних посланика, и ако би у овој земљи било закона, они би морали да одговарају због тога што раде у посљедњих десетак дана“.

 

„Чак врше толику пресију и притисак и на посланике из позиције, нудећи куле и градове само да би дошли до фамозних 42. Морам да подсјетим, због јавности, на једну чињеницу, а то је да је актуелна скупштинска већина СНСД, ДНС и Социјалистичка партија, у моменту формирања власти имала 42 посланика – 29 СНСД-а, осам ДНС-а и пет СП-а. Ако неко не зна сабрати три броја, онда мора да види шта се дешава са њим. То је 42 посланика и према томе није нико направио скупштинску већину купујући посланике“, рекао је Вишковић.

Вишковић је позвао Чавића и опозиционе странке да одговоре на питање одакле посланик /Адам/ Шукало, који је био на листи ДНС-а „сада код њих“, да ли је то куповина и колико су платили и шта су обећали господину Шукалу да буде са њима.

Потпредсједник СНСД-а сматра да је ријеч о чистом замајавању јавности, односно да се замагле неке ствари које се дешавају у Сарајеву.

„Тамо власт јесте формирана, али у суштини они нити су почели радити, нити могу шта радити, нити имају намјеру шта да ураде. И сада покушавају на све могуће начине, вјероватно по налогу неких страних ментора, да зауставе функционисање власти у Српској, да угрозе функционисање институција Републике, како би на неки начин оправдали свој нерад у заједничким институцијама. Одговорно тврдим да они, онако како су се саставили у Савјету министара и на нивоу БиХ, не могу никада ништа урадити ни око чега се договорити“, навео је Вишковић.

Он је додао да многе одлуке које жели да проведе Влада Српске зависе од тога када ће профункционисати власт на нивоу БиХ.

„Сваки трећи дан држе конференције за новинаре, причају о 42 посланика, али они тренутно немају 42 посланика, колико год то њих бољело или не“, рекао је Вишковић, додајући да ће СНСД дозволити да се сазове посебна сједница Народне скупштине у вези са тим питањем.

„Желимо да их питамо пред камерама и пред јавношћу како се зове ово што они раде. Да ли је то куповина посланика и трговање“, упитао је Вишковић.

Он сматра да би било паметније да се „Чавић заложи да се покрене измјена изборног закона БиХ и да странке располажу мандатима, а не појединци“.

„Онда би свима било лакше, и не би неко ко је миноран, који је освојио мандат преко једне политичке опције, могао да пређе у другу, само да би био битан и да би уцјењивао, и на неки начин профитирао“, закључио је Вишковић.

 

Архива